Jelenlegi hely

A spliti Nemzeti Kisebbségek Kulturális Szemléjén jártunk - Petőfis együttműködés a tengerparti városban

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) Split - Dalmát Megyei Egyesülete idén hetedik alkalommal vett részt Split város Kisebbségi Koordinációjának programján, amelyet december 8-án tartottak meg a Lora haditengerészeti kikötő melletti Horvát Hadseregotthonban. Tíz helyi kisebbségi egyesület lépett fel, és adott ízelítőt éves munkájából. A HMDK-hoz tartozó magyar csapatot erősítette három Petőfi ösztöndíjas is, így szerencsémre Tóth Rebekával és Ujvárosi Zitával együtt tehettem meg ezt a nagy utat.
splitsplitsplitsplit

Először 2016. márciusában sikerült felvennem a kapcsolatot a spliti magyar közösséggel és Dalmát megye magyar képviselőjével, Tripolski Anikóval. Majd május elején, Anikó meghívásának eleget téve daruvári ösztöndíjas társammal, Tóth Rebekával együtt tettük meg az utat Splitig, és ekkor először személyesen is találkozhattunk a tagokkal. Az Európa Nap kapcsán tartottak ekkor egy kisebbségi találkozót, az eseményen mi is felléptünk, a Dankó Pista Népdalkört támogattuk hangunkkal. A kialakult baráti kapcsolatok azóta erősebbé váltak, így meghívást kaptunk a december eleji programra, amelyre immár hárman, Lendván tevékenykedő társunkkal, Ujvárosi Zitával kiegészülve utaztunk el.

Már megérkezésünk napján utunk az egyesület klubhelyiségébe vezetett, ahol pár órás kóruspróbát tartottunk, összekovácsolódtunk, felkészültünk az előadásra. A közösség tagjai nagyon nagy szeretettel vártak minket és örültek, hogy erősítjük soraikat a másnapi rendezvényen. 

December 8-án délután kezdődött a spliti Nemzeti Kisebbségek Kulturális Szemléje. A rendezvényen többek között részt vett Ivo Baldasar polgármester, Ante Šošić zsupánhelyettes és Veljan Radoj-Ković, a megyei közgyűlés alelnöke is.

Összesen tíz kisebbségi egyesület adott ízelítőt tevékenységéből. Énekes és táncos produkciókat láthattunk a montenegrói, a szlovén, a szerb, a ruszin, a bosnyák, az ukrán, az olasz, a makedón és az új magyar kulturális közösségtől. Mi a Dankó Pista Dalárdával népdalokat és csárdásokat mutattunk be. Szerencsére a rendezvény napjára elkészültek a kalocsai motívumokkal kihímzett ingek is, így egységes, megújult külsővel állhattunk a nézők elé. 

Igazán különleges élmény volt végighallgatni ezt a sok és sokféle, különböző kultúrájú, különböző szólamokat, dallamokat és táncokat bemutató egyesületet. Ezúton is köszönjük a spliti magyaroknak a meghívást és a vendéglátást. Köszönjük kedvességüket, vendégszeretetüket, barátságukat... Ösztöndíjas társaim nevében is csak azt írhatom, hogy a továbbiakban is törekedni fogunk a kialakult jó kapcsolat ápolására!