Jelenlegi hely

Szabadulószoba, lézerharc és arcfestés Munkácson

V. Szövetségi Cserkésznap Kárpátalján

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) májusban rendezte idei cserkésznapját. A szervezés feladatait a 25. jubileumát ünneplő munkácsi 1. számú Zrínyi Ilona cserkészcsapat kapta. A helyszín a II. Rákóczi Ferenc középiskola és udvara volt, keretmesének a 375 éve született Zrínyi Ilona születésnapját választottuk.
Szövetségi Cserkésznap MunkácsonagyagozásÍjászatDigitális cserkészteszt

A cserkésznap szervezése munkacsoportokban folyt, amelyben a vezetőhiány nyomán két Petőfi ösztöndíjas is oroszlánrészt vállalt: Lakatos Lilla (Munkács-Beregrákos) a kézműves programok és a szabaduló szoba megálmodásáért, jómagam pedig társ-főszervezőként a lebonyolításért és a grafikai háttérmunkákért feleltem. A napot szokás szerint zászlófelvonással és imával kezdtük, majd kezdetét vette a színes program.

A kézműves foglalkozások kedvelőit agyagozás, fonalbaba készítés, mézeskalács díszítés és arcfestés várta.

Azok, akik épp 2 program közt várakoztak, a kosárlabdapályán csatlakoztak változatos körjátékokhoz. Szerepelt a menüben továbbá kötélhúzás, Rubik-kocka kirakás, nyelvi játékok, céllövölde, íjászat („rendes” és tapadókorongos nyilakkal), karaoke énekverseny, asztalitenisz, lézerharc, fotó- és cserkészbélyeg kiállítás, Kahoot vetélkedő (digitális tudásfelmérő cserkész témákból). A munkácsi öregcserkészek parancsnoka, Zemkó Tibi bá villanymotor és fényérzékelő makett bemutatója pedig kicsiket és nagyokat egyaránt lenyűgözött.

Ahogy Popovics Pál, a KáMCSSZ elnöke, egyben a házigazda cserkészcsapat parancsnoka mondta, szeretnék, ha a cserkészek minél szélesebb körben megismernék egymást. Ezért, valamint azért, hogy minél több cserkész átélhesse, milyen részt venni egy ilyen nagyszabású program szervezésében és lebonyolításában, a cserkésznap vándoresemény, így korábban volt már Beregszászban, Nagyszőlősön, Visken vagy Csapon is.

A programok sorát folytatva népszerű volt a Munkacia nevű városismereti akadályverseny, ahol néhány fős csapatok térképpel a kezükben járták a várost, hogy a kérdéssorra megkapják a válaszokat (mint pl. „A Béke utca 15. sz. épületben mi működik?”, vagy „Hány/milyen színnel világítanak a Magyar Királyi Kereskedelmi Akadémia lámpái?”.)

Az idősebb korosztályt céloztuk meg a Magyarországon oly népszerű szabadulószobával. Ez egyik szívügyem volt, mivel a megelőző héten sok álmatlan éjszakám volt benne a szervezőkkel együtt, de remek keretmesés feladványokat találtunk ki. A feladat lényege, hogy a szobában található logikai feladványok, tárgyak, nyomok, mozaikelemek összerakásával jussunk el a megoldáshoz, vagyis a kaput nyitó zárkombinációhoz. A szoba talán kicsit nehézre sikerült, de a versenyző csapatok humorral megoldották a feladványokat, és jó élményekkel távoztak.

Az ebédet a barna nyakkendős felnőtt- és öregcserkészek készítettek. Finom volt.

A szervezők munkáját dicséri a sok pozitív visszajelzés. Kiemelték a rendezvény hosszát, a változatosságot, hogy párhuzamosan futott több program, és hogy ezek közül a résztvevők tetszőlegesen választhattak ízlésük szerint. (Erre motiválva is voltak a kezükben lévő pecsételőlappal: a legtöbb pecsétet összegyűjtők a nap végén ajándékokat kaptak.) Az utolsó gyülekezőn az őrsök 1-2 szavas összefoglalásaiban csupa vidám és pozitív jelző hangzott el. Búcsúzás előtt került sor a cserkész-teszt, a városismereti akadályverseny és a szabaduló szoba legjobbjainak kihirdetésére.

Nagyon jól sikerült nap volt, csodálatos időjárással, és a (szintén cserkész) Petőfisekkel kiegészült munkácsi cserkészek jóleső fáradtsággal, megelégedettséggel pakolhattak el.