Jelenlegi hely

Szamosújvári diákok a Kornis kastélyért

Egy örökbefogadás szép története

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai közül az előző tanévben egy csapat tanuló úgy döntött, hogy örökbe fogadja a Szamosújvártól 12 kilométerre, Szentbenedeken fekvő Kornis Kastélyt. A csapat az Örökségünk Őrei- Fogadj örökbe egy műemléket nevű kezdeményezés miatt alakult, mely egy középiskolásoknak szervezett erdélyi műemlékvédő vetélkedő.

„Választásunk azért esett a Kornis kastélyra, mivel úgy véljük, hogy az emberek többsége itt a környéken nem is nagyon hallott a kastély felől, melynek a falai érdekes dolgot mesélhetnének. Legfőbb célunk az, hogy a kastély hírnévre tegyen szert, az emberek tudják, hogy mi is az a Kornis kastély. Mivel a kastély nagyon romos állapotban fekszik ezért láttunk benne fantáziát: A romokból mi emelünk majd ki egy pompázó kastélyt. E mondatból kiindulva építjük fel munkánkat, erre alapozunk. Reméljük, hogy munkánkkal újra tudjuk építeni e kastélyt az emberek emlékezetében, szívében mely már a XVI. század óta írja történetét.” - Írja a csapat az általuk létrehozott facebook oldalon bemutatkozásként.  www.facebook.com/korniskastely

 

Az Örökségünk Őrei Kolozs megyei döntőjét a szamosújvári csapat nyerte idén. A kolozsvári Magyar Operában bemutatott előadásuk egyszerű, de annál hatásosabb árnyjáték volt, melyben előadták a kastély történetét, Kereszturi Kata és Kornis Boldizsár 17. századi esküvőjétől az államosításig, Kornis Gabriella grófnő elüldözéséig. Az előadást élőzene gazdagította. Jutalmuk Winkler Gyula parlamenti képviselő által felajánlott brüsszeli tanulmányút és látogatás az Európai Parlamentben. A verseny Navracsis Tibor európai uniós fővédnöksége alatt zajlott. Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, s egyben a verseny megálmodója köszönetet mondott azért, hogy  „a diákok megmutatták, hogy van mire büszkék lennünk, hogy értékeinket európai szinten is jegyzik, és azt is, hogy tisztában vannak azzal, hogy a mi közös feladatunk megőrizni és tovább adni azt, amit az erdélyi magyarság az elmúlt ezer évben teremtett. A verseny érdeme az, hogy a diákok felfedezik, és saját történeteikkel töltik meg az épületet, és ezt a tudást és örömöt osztják meg mindannyiunkkal”

A csapat örökségvédő és a kastélyt népszerűsítő tevékenysége azóta is, egész évben töretlenül folytatódik.Télen rajzversenyt szerveztek a szamosújvári általános iskolásoknak. A kisebbek unikornist színeztek, a nagyobbak kastélyt rajzoltak. Az elemisek nagyon élvezték a tevékenységet, s közben felnéztek nagyobb diáktársaikra, és azok fontos műemlékvédő tevékenységére. Ők lesznek a következő őrei örökségünknek, ezért is nagyon fontos volt őket is bevonni a munkába.

Egy másik, a projektet népszerűsítő kezdeményezés a „Kornis Kastély a nagyvilágban” volt, melynek során messzi földről, szerte Európából, Kanadából, Ausztráliából érkeztek fényképek, amin az emberek, lakóhelyük egy jellegzetes épülete előtt, a Kornis kastély egyik kinyomtatott képét tartják.

    

Március 30-án a diákok 12 kilométeres biciklitúrát szerveztek a Szamosújvári iskolától a Kornis Kastélyig, ahol a résztvevő önkéntesek a kastély udvarán felgyűlt szemetet gyűjtötték össze, és az Örökségünk Őrei verseny keretében megtisztították a műemlék környékét. Több mint 15 zsák szemétet gyűjtöttek, amelyet a helyi polgármesteri hivatal, a megegyezés értelmében elszállíttat. A kastélyt ez után az év során többször is kitisztították, de a helyzet nem változott. A szentbenedeki lakosok továbbra is a kastély udvarára hordták a hulladékot. Ezt a problémát szeretné a csapat végleg megszüntetni azzal, hogy szemeteskukákkal látják el a kastélypark néhány pontját. Ezzel lehetőséget adnak az odalátogatóknak, hogy megfelelő helyre dobhassák szemetüket. A projekt megvalósítását közösségi gyűjtésből szeretnék magvalósítani. Novemberben Kastélyjegyeket kezdtek árulni melynek megvásárlásával a gyűjtést támogatják.

Májusban a Nyitott Kastélyok Hete rendezvénysorozat keretében a Szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum, a Téka Alapítvány és a Czetz János Cserkészcsapat nagyszerű programokat szerveztek a Kornis kastély udvarán. Környékbeli diákok és családok népesítették be a kastélykertet. A délután folyamán Géher Ferenc, a kastély tulajdonosa két alkalommal is körbevezette az érdeklődőket, mesélt a kastély történetéről, egykori kinézetéről, és abbéli reményéről, hogy sikerül a jövőben ifjúsági tábort kialakítani a kastélynál. Az első Kornis-napokok a kisiskolások nemezetek, kézműveskedtek, játszottak, az idősebbek számára pedig foci, bográcsozás és közös piknik is színesítette a programot.

    

November 15-én a Szórvány Napja alkalmából a szamosújvári magyar fiatalság a szentbenedeki Kornis Kastélynál gyűlt össze és emlékezett meg a jeles napról. Az eseménynek más célja is volt. Az örökségünk őrei kezdeményezése a kastély értékeinek megmentése, tisztán tartása. A szervezők délután 5-re vártak minden érdeklődőt a kastélynál. A résztvevőknek lehetőségük volt külön az eseményre szervezett autóbusszal kimenniük, mely az iskolától indult. Az összejövetelen bográcsban főtt tea melegítette fel a résztvevő diákokat. A megemlékezés színvonalát az Ördöngös zenekar muzsikája, majd tűz körüli tánc és éneklés emelte. Egészen sötétedés utánig tartott a megemlékezés, mely lampionok felengedésével zárult.

  

November 30-án Szamosújváron a Hayak kávézó KORNIS kávézóvá változott. Az odalátogatók a nap folyamán különböző előadásokon és programokon vehettek részt, megismerhették a Kornis kastélyt. A napot kastélybemutatók, fotókiállítás, fotófülke, gyereksarok, borkóstoló, Barabás Madár Tímea "Ebben a pillanatban" című stresszkezelő előadása és az Ördöngös zenekar koncertje színesítette. A rendezvény célja az volt, hogy további pénzösszeget gyűjtsenek a "Szemétmentes Kornis kastély" projekthez.

December 17-én a Szamosújvári Turisztikai irodával megkötött partneri szerződés első tevékenységeként bemutatkoztak a város előtt is. Ez által még egy lépést tettek afelé, hogy a Kornis projekt, a Szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum Örökségünk Őrei csapatának munkája az egész környéken ismert legyen. 

A csapat jövőre is indul az Örökségünk Őrei versenyen, és műemlékvédő tevényenységét hosszú távon kívánja folytatni.