Jelenlegi hely

Szent Márton püspökre emlékeztünk a kárpátaljai Rahón 2016. november 12-én

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Szent Márton születésének 1700. évfordulóján emlékeztünk hazánk, a katonák, a koldusok és sok mesterség védőszentjére. Feljegyzésekből tudjuk, hogy Szent István királyunk is hozzá imádkozott a Koppány elleni csatája előtt.
Kézműves foglalkozás a rahói plébániánMárton napi táncházMárton napi szent mise a rahói római katolikus templombanMárton napi vacsora Rahón

Délelőtt 11:00 órától vártuk a rahói és a zipzerai gyerekeket a rahói római katolikus plébánián. Mintegy hatvan gyermek jött el, és hallgatták csillogó szemekkel László atya - Mikulyák László rahói esperes - szavait, aki köszöntötte az érkezőket, majd kérte őket, hogy a Márton püspöknek szentelt napunkat kezdjük egy közös imádsággal. Ezután Szent Márton életéről, tetteiről, a róla szóló legendákról hallhattak a fiatalok, majd a kézműves foglalkozások következtek. Egy időben készültek a Márton napi mécsesek, a papírludak és bőr ékszerek. A szorgos kezek sok szép tárgyat alkottak. Sokan gondoltak szeretteikre is, és nekik is készítettek ajándékokat. Az idő észrevétlenül repült el. Nehezen lehetett befejezni az utolsó darabokat, de már várta a gyerekeket a finom szendvics, és a meleg tea.

A rövid pihenő után átsétáltunk a szomszédos művelődési házba, ahol már Simoncsics Nóra és Simoncsics Pál vártak bennünket. Ők is a Petőfi Program jóvoltából vannak itt Kárpátalján, és nagyon örültem, hogy elfogadták meghívásunkat Rahóra. Ösztöndíjas társaim táncot és éneket tanítottak a gyerekeknek. Jól megmozgatták őket. A piros kis arcocskákon még nagyobb mosolyt láttam, mikor előkerült a seprű, és kezdetét vette a táncos – seprűs játék. Alig akarták abbahagyni, de délután 3 óra is elmúlt már, és a plébánián már megterítették a süteményes asztalt, és elkészültek a kis ajándék csomagocskák.

A pihenő után átsétáltunk a mécsesekkel, az ajándékokkal, papírlibákkal a rahói Római Katolikus Templomba. 16:00 órakor kezdődött a szentmise. Behozták a Szent Márton ereklyéjét, László atya mesélt Szent Márton életéről, és kérdezte a gyerekeket is, hogy mit tudnak a magyar szentről? Miért készítettek mécseseket, és libákat ezen a napon?

A szentmise után a saját készítésű mécsesekkel kezdetét vette a templom körüli körmenet. Addigra már besötétedett, és az esős idő ellenére is hangulatos zárása volt a délelőtti programunknak.

Este 18:00 órára vártuk a felnőtteket egy közeli étteremben a Márton napi libavacsorára. Hiszen „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”- tartja a mondás. A felnőtteknek is ismertettük Szent Márton életét, főbb tetteit, a hozzá fűződő népszokásokat. Simoncsics Nóra és  Simoncsics Pál magyar néptánc bemutatóval és népi énekkel varázsolták el a vendégeket. Mikulyák László esperes úr megáldotta az újbort, amivel koccintottunk, majd hozták a finom libából készült húslevest. A második fogás, és a desszert között vidám játékokkal, tánccal, tombolahúzással színesítettük az estét.

Felejthetetlen napunk volt. Ösztöndíjas társaim, a rahói magyar pedagógusok, a plébánia dolgozói, Sándor atya és László atya munkáját dicséri a nap sikere. :) Gratulálok és köszönöm, hogy együtt dolgozhattam Velük!