Jelenlegi hely

Szeresd a verset Tiszta szívvel

Gyermekfoglalkozás a Magyar Költészet Napja alkalmából Vízaknán

/ Bajusz Erika /
bajusz.erika képe
Mit jelent a magyar vers a mai gyerekek számára és hogyan alakul ki a vers szeretete? Ismerik-e a magyar poétákat és a magyar poémákat ott, ahol csak szabadidejükben olvashatnak magyarul? Szeretnek-e a gyerekek verset olvasni, vagy szavalni? Lejárt az ideje, vagy van még helye a mindennapokban? Hiszem, hogy igenis van helye, hogy igenis kell neki helyet találnunk és előkészítenünk.
Gyermekfoglalkozás a Magyar Költészet Napja alkalmábólKézműveskedünk a Magyar Költészet NapjánVerset tanulunk a Magyar Költészet NapjánEgyütt voltunk és alkottunk a Magyar Költészet Napján

Ezzel a céllal szerveztünk gyermekfoglalkozást a Magyar Költészet Napja alkalmából Vízaknán. Csengő rímek, ékes magyar szavak, gyönyörű gondolatok. Meséltem a gyerekeknek József Attiláról, nagy magyar költőinkről, verset olvastunk és tanultunk, játszottunk és kézműveskedtünk. S mindezt a tavasz köré fontuk, hisz szebbnél szebb tavaszról szóló költemények gazdagítják magyar értékeinket őrző kincses ládánkat.

Ismerkedtünk Petőfivel és Arany Jánossal, de nem maradhatott ki a sorból Ady, Radnóti és Kosztolányi sem. Nemes Nagy Ágnes Bodzavirágai már ott nyíltak szemeink előtt, Zelk Zoltán madárkájával pedig vígan daloltunk. Meghallgattuk Weöres Sándor Tavaszköszöntőjét is, miközben József Attila mintájára kertészekké lettünk, és nem törődtünk semmi mással, csak a beojtott virággal.

A foglalkozás által igyekeztem közelebb hozni a magyar verset a gyerekekhez, hogy a vers ne a becsukott kötetben álljon a polcon, hanem testet öltsön előttünk. Hogy megértsük az egymásra épülő sorait, meghalljuk a mondanivalóját, magunkkal vigyük üzenetét és megosszuk másokkal is.

  

A foglalkozás alappilléreként megzenésített verseket hallgattunk, hisz a rímek mellett a dallam az, ami még gyorsabban célba tud érni, és általa szinte észrevétlenül sajátítjuk el a költeményt. Egy vers hangjegyekkel öltöztetve még közelebb tud hatolni a szívünkhöz.

A megtanult vers ajándék. A megtanult vers gazdagság. A megtanult vers befektetés, hisz a sorok tovább élnek bennünk, szívünkben, s lelkünkben tovább zengedeznek, új, saját gondolatokat, érzéseket ébresztve és megfogalmazva.

Legyen közös küldetésünk a magyar költemények megismerése és megismertetése, hírének és értékének továbbadása, és mindezek mellett különösképpen a magyar versek szeretete. Mindennap. Határtalanul.