Jelenlegi hely

Szorgos kezek – rendszeres kézműves foglalkozások Brassóban

A húsvéti tojásírás látogatócsúccsal zárult

/ Illés Gábor /
illes.gabor képe
Előző év októberében az unitárius közösség programjába beiktattak egy – Szorgos kezek néven induló – új programpont, amelynek vállalt célja, a kézügyesség fejlesztése és a hagyományápolás mellett az volt, hogy a családoknak lehetőséget nyújtson a szabadidő aktív és tevékeny eltöltésére, valamint segítse a generációk közötti kommunikációt és együttműködést.
Őszi Ízek szeptemberbenSzorgos kezek októberbenSzorgos kezek novemberbenHúsvéti tojásírás

A foglalkozások apropóját a létező igény mellett a szeptemberben az unitárius közösségnél immár hagyományosan megrendezett "Őszi Ízek" hálaadó rendezvény adta, ahol a gyermekek részt vehettek a Szamek Lili ösztöndíjas társam által vezetett kézműves foglalkozáson. Itt termésbábukat készítettek levelekből, gesztenyéből, csipkebogyóból, tobozból és magvakból. A gyereklétszámból és a szülői visszajelzésekből kiindulva érett meg az elhatározás a szervezőkben, hogy érdemes lenne folytatni a programot.

   

A kézműves foglalkozásokra havi egy alkalommal kerül sor, tematikailag lehetőleg az adott évszakra vagy ünnepkörre, népszokásokra való tekintettel és utalással. Az egyes foglalkozásokat Szamek Lili, illetve Andrási Erika vezeti. Az októberi foglalkozás résztvevői termésképeket készítettek különböző színű falevelekből, magvakból és egyéb őszi termésekből. A novemberi foglalkozás a Márton-nap jegyében telt, ahol lámpások készültek. Decemberben természetesen nem lehetett más a foglalkozás témája, mint mézeskalácsok készítése, díszítése.

                       

Egy kis kihagyás után márciusban folytatódott a program, a húsvét előtti foglalkozáson a nagy számban részt vevők hagyományos, írókás technikával írhattak tojást.

       

Az unitárius közösségnél egy másik program is indult az új esztendőben Szamek Lili irányításával, aki szakmáját tekintve fazekas. Az érdeklődők műhelymunka keretén belül megismerhetik a fazekas mesterség hagyományos technikáit, az autentikus formavilágot, illetve kipróbálhatják a korongozást. A hetente több alkalommal folyó foglalkozások az egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet által partnerségben működtetett Családtámogató Központ programjai közé tartoznak.

                                            

Az évadban várhatóan még két foglalkozásra kerül sor, mindemellett a fazekas-műhely folyamatosan várja az érdeklődőket.

Fotók: Csiki Edy, Illés Gábor, Andrási Erika