Jelenlegi hely

A Zsil-völgyébe, Lupényba is ellátogatott a Mikulás

“Hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni “ (Márai Sándor)

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
Szent Miklós a néhai myrai püspök, igen vagyonos családban született. Jézus Krisztus tanításai oly módon testesültek meg cselekedeteiben, hogy személyét a szentek sorába emelte. Egész életét a legelesettebbek szolgálatába állította, vagyonát szétosztotta a rászorulók között. Így vált ő az ajándékozás kultuszának jelképévé, a gyermekek patrónusává.
Idén a Mikulás teli puttonnyal érkezett Lupényba.A karácsonyi vásárra saját készítésű portékáikkal készültek a kisdiákok, a befolyó összeget tanintézmenyüknek adományozták.Luzsicza Fanni petrozsényi Petőfi Sándor ösztöndíjas, nagysikerű koncertjével zárta az ünnepséget.Idén a kisiskolások furulya koncerttel készültek az ünnepségre.

December 6-án, hitünk szerint ma is, mint minden évben ellátogatott a legeldugodtabb helyekre is, és puttonyából ajándékokat osztogatott, elssorban a gyerekeknek.
Zsil-völgyének elrejtett vidékein, bizony b
ven akadt dolga.

Nem véletlen tehát, hogy a lupényi magyar iskolába már a munkától megfáradtan érkezett. Oly nehéz volt a puttonya, hogy bele is fájdult a dereka. Ezért érkezése után azonnal hellyel kínálták. A jelenlévgyerekek nevében a iskola aligazgatnje sok szeretettel köszöntötte, és elmondta, hogy a kisdiákok idén sokszorosan rászolgáltak az adományokra. Az elmúlt esztendfolyamán jól teljesítettek és a magaviseletükben sem volt kivetnivaló.

A Mikulás nagy megelégedéssel nézte végig a tiszteletére összeállított ünnepi msort. Idén a kisdiákok furulya koncerttel is kedveskedtek. A felstagozatos diákok verses-táncos előadással készültek, Mikulás bácsi szemüvege bepárasodott a meghatódottságtól. A msort Luzsicza Fanni, a szomszédos Petrozsény Petfi Sándor Program ösztöndíjasának elbvölhárfa koncertje zárta.

Az elmaradhatatlan nagysikerkarácsonyi vásáron a gyerekek saját készítésportékáikat kínálták megvételre. Az ezekért befolyó összeget tanintézményüknek adományozzák minden esztendben. 

A meghitt estét egy számomra igen kedves Márai Sándor idézettel búcsúztattam, egyúttal a közelgő karácsony csodájára is utaltam ezzel: “Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában nemcsak te és én, hanem az egész világ, az emberiség, amint mondjuk, hiszen azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni.” (Márai Sándor)