Jelenlegi hely

Brassói Magyar Evangélikus-Lutheránus Egyházközség

Zs.Nagy Bernadett (2016)
Zs.Nagy Bernadett (2016)
Szamek Lili (2017, 2018)
Szamek Lili (2017, 2018)

A Kárpát-kanyarban, a Barcasági-medence szívében fekszik a körülbelül kétszáznyolcvan ezer lakost számláló város, Brassó. A legenda szerint a menekülő Salamon király itt rejtette el koronáját egy fa gyökerei közé, ezt örökíti meg a város címere. A „Korona városa” sokáig zárt szász város volt, a magyarok a falakon kívüli elővárosokban laktak. A Reformációt 1542-ben vezették be, így lett a környék lakossága evangélikus. 

Brassóban ma öt szász és egy magyar evangélikus templom található. A legöregebb a Bertalani vagy Óbrassói evangélikus templom, amelyet még a tatárjárás előtt a ciszterciták építettek, a legnevezetesebb pedig a Fekete templom, Brassó fő temploma.

A magyar evangélikus gyülekezet  számára a Türelmi Rendelet hozta meg a saját templom építésének lehetőségét, ami végül 1783-ban válhatott valóra. Gyülekezetünk ma mintegy két és fél ezer tagot számlál, ezzel a Romániai Evangélikus - Lutheránus Egyház legnagyobb magyar ajkú gyülekezete.

A templom eredeti, apró gyülekezeti termét nehézségek árán, sok segítséggel kibővítettük, és 1998 nyarán végül sikerült az új, négyszintes épületbe beköltöznünk, amely egyszerre szolgál egyházi, hitéleti és kulturális célokat.

Helyet talál itt hétközi áhitat, bibliaóra, hitoktatás, ügyvitel, és számos más rendezvény, például közérdekű fórumbeszélgetés, előadás, kiállítás, könyvbemutató, szeretetvendégségség, ökumenikus ifjúsági munka, szórványnap, testvér-gyülekezeti látogatás, farsangi és őszi bál, vakációs bibliahét, adventi koszorúkészítés, presbiteri találkozó, díjátadás, a kicsiknek Baba-mama klub és játszóház. Kórusunk az istentiszteletek mellet kórustalálkozókon is fellép.