Jelenlegi hely

Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség - Szolyva

Szolyva Ukrajna keleti részén, Munkácstól harminc kilométerre, a Latorca folyó mellett fekszik. Lakossága nem haladja meg a húszezer főt, amelynek körülbelül tíz százaléka magyar ajkú.

A magyar kultúra megőrzése érdekében 1995-től megindult a magyar nyelv tanítása, először fakultatív módon, vasárnapi iskola keretein belül. 2002 szeptemberében, hatvan év után pedig elkezdődött Szolyván a hivatalos magyar nyelvű oktatás. Hála a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésének, tizenkét tanuló intézményes keretek között kezdhette meg az első osztályt, melynek az akkori ukrán református óvoda adott otthont. Az osztály vegyes korosztályból épült föl, voltak öt, hat és hét éves gyerekek is. 
2003-ban az ukrán óvodai csoport helyét magyar óvodai csoport vette át, így szeptembertől újabb tizenegy gyermek kezdhette meg a tanulást a magyar osztályban.

Ettől fogva évről évre újabb osztályok nyíltak. Minden év nehézségekkel indult, vagy a gyerekek létszáma nem volt elegendő, vagy épp a tanárhiány okozott problémát. Ahhoz, hogy egy osztály elindulhasson, legalább öt főre volt szükség, ám előfordult olyan év, amikor az osztálylétszám nem haladta meg a három-négy főt. Ebben az esetben ezek az osztályok csak individuális módon működhettek. A magyar osztályok számának növekedése miatt a magyar óvoda épülete már nem tudott elegendő helyet biztosítani a tanulók számára, így 2005 októberétől kezdve a 10. Számú Oktatói–Nevelői Intézmény falain belül folyt, illetve folyik jelenleg is az oktatás. A színvonalasabb oktatás érdekében napközis foglalkozás is működik, ami lehetőséget ad arra, hogy a diákok még sikeresebben sajátítsák el a magyar nyelvet.  

A negyedik osztály elvégzése után a tanulók a Szolyvai 1. Számú Középiskolában folytathatják a magyar nyelv tanulását.

További információ ide kattintva elérhető.