Jelenlegi hely

Medgyesi Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (MADISZ)

Varga Emese Anna (2015, 2016)
Varga Emese Anna (2015, 2016)
Papp Gyula Attila (2016)
Papp Gyula Attila (2016)
Ferencz Klaudia (2017, 2018)
Ferencz Klaudia (2017, 2018)
Töttösi Gergő (2018, 2019)
Töttösi Gergő (2018, 2019)

 

Kik vagyunk?

Medgyes Erdélyben, Marosvásárhely és Nagyszeben között fekszik. A helyi magyar fiatalok érdekképviseleti szervezete a MADISZ, a Medgyesi Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség. Bárki tagja lehet, aki még nem töltötte be a 35. évét, magyar nemzetiségű, elfogadja és támogatja szervezetünk programjait, és aktívan részt vesz ezek megvalósításában. Programjaink igen sokfélék, a kulturális eseményektől kezdődően szabadidős- és sporttevékenységekig, amelyeken elsősorban Szeben megyei fiatalok vesznek részt. Mivel Erdély szórvány részében tevékenykedünk, az akadályokat és nehézségeket leküzdve folyamatosan ápoljuk a magyar kultúrát, és igyekszünk azt a soron következő fiataloknak továbbadni.

Honnan indultunk?

Szervezetünket a medgyesi magyar fiatalok 1990 januárjában alapították, székhelyünk a városi Millennium Ház, amely további nyolc, helyben működő magyar szervezetnek ad otthont. Egyesületünk folyamatos kapcsolatot ápol az Erdélyben működő különböző ifjúsági szervezetekkel, és kész együttműködni minden olyan személlyel vagy szervezettel, mely a helyi közösség és a fiatalság érdekében tevékenykedik.

Mik a terveink?

Jövőbeli terveink között szerepel a jelenlegi szervezetek megszilárdítása és az együttműködés elősegítése. Kezdeményezzük az új tagok toborzását, segítjük a civil szervezetek létrejöttét és közösségépítő programokat szervezünk. Üzemeltetünk egy honlapot is (www.medgyes.ro),  melyen a megye északi részén levő magyarlakta településekről gyűjtünk információkat, hirdetéseket, beszámolókat, és kiadjuk a „Nagy-Küküllő” című havilapot, melyet a megye közel 2000 magyar családjához ingyen eljuttatunk.

Mivel foglalkozunk?

Évről évre megszervezzük Medgyes magyar kultúrával kapcsolatos megemlékezéseit: március 15-én az 1848-49-es szabadságharcról, augusztus 20-án a magyar államalapításról, október 6-án az aradi vértanúkról, és október 23-án az 56-os forradalom leveréséről emlékezünk meg. Önkénteseink a medgyesi római katolikus egyházzal közösen minden évben megszervezik az ökumenikus pásztorjátékot, amit Medgyesen kívül Erzsébetvároson és évente más-más magyarlakta településen is előadunk. Szervezetünk heti rendszerességgel filmvetítéseket és játékesteket, havi rendszerességgel sportnapot, sporthétvégét, évente két alkalommal pedig foci-, kosárlabda- és asztalitenisz-bajnokságot szervez a környék fiataljai számára.

Mivel foglalkozunk idén?

5. alkalommal szervezzük meg a Kisebbségek Európája projekt keretében az Úszótábort, ennek helyszíne Szentegyháza (Hargita megye), és az egy hétig tartó táborban 66 Szeben megyei fiatal vesz részt.
13. alkalommal rendezzük meg Medgyesen a Vándorcsizma Néptánc Fesztivált.
17. alkalommal kerül sor a Szeben Megyei Magyar Napok 10 napos rendezvénysorozatára, amely a megye tíz magyarlakta településén különféle programokat, megemlékezéseket, színházi- és néptánc előadásokat, valamint rengeteg ifjúsági programot kínál.