Jelenlegi hely

A méta játék

/ Virág Attila /
virag.attila képe
Írásomban a legismertebb népi játékot, a métát, illetve a várméta történetét, közösségi szerepét kívánom bemutatni, mellyel célom, hogy szélesebb körben ismerté tegyem eme nemes magyar sportjátékot.

A Méta eredete és változatai

A méta egy hagyományos magyar ütős labdajáték. A játéknak több, tájegységenként eltérő változata létezik, melyek szabályrendszerei különböznek. A játékokban közös vonás, hogy minden esetben lapított faütővel és bőr vagy nemez labdával (manapság teniszlabdával) szabadtéren játssza két 10-12 főből álló csapat. Ilyen métaváltozatok a várméta, körméta, stukméta, futóméta.

A feldobás pillanata

A játék mai formájában a várháborúk idejét őrzi. II. Lajos korából származó források szerint a lovagok is játszottak egyfajta métát. Később a városi diákságának kedvelt tevékenységévé vált, melyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett. Több magyar irodalmi műben is feltűnik, mint például Molnár Ferenc: „Pál utcai fiúk”, Heinrich Böll: „Biliárd fél tízkor” és Pásztor Árpád: „Muzi” című regényében több típusú változatát is leírják.

A méta rokon változatai

Világszerte több hasonló sportjáték is kialakult, ilyen például a finn pesäpalló, vagy a románok oina játéka. Szintén az ütős labdajátékok családjába tartozik a világ két. legnézettebb sportja a krikett és az Egyesült Államok második legnépszerűbb csapatsportja a baseball, melyek angolszász eredetűek.

Ősi formája egyesek szerint görög, mások szerint ősmagyar eredetű. Tekintve, hogy a játékok keletkezése több évszázadra nyúlik vissza, nem tudjuk, hogy ezek a változatok egy közös alapformából, vagy lokálisan fejlődtek ki.

A futó játékos beérkezik a várba

A játék napjainkban

Magyarországon két nagy szervezet elsőszámú játéka a várméta: a Cserkész Szövetség például XVI. alaklommal rendezett bajnokságot 2014-ben, a Szentjánosbogár közösség pedig 2017-ig 18 országos megmérettetést szervezett, 2017-ben 3 korosztályban 19 csapat nevezett a megmérettetésre. A két szervezet eltérő típusú szabályokat alkalmaz, bár sok cserkész örs kezd áttérni a Szentjánosbogarak által egységesített szabályrendszerre. Érdemes megemlíteni még a balatonboglári Méta Fesztivál keretében megrendezett futóméta bajnokságot, melyre eddig 21-szer került sor.

A feldobó elkapja a visszadobott labdát

Az iskolákban bevezetett mindennapos testnevelés órának köszönhetően új távlatok nyíltak, mivel egyre több testnevelő tanár dönt úgy, hogy a sportot beviszi az iskolai keretek közé.

Fontos szót ejteni közösségépítő erejéről. Egyre több kis közösség életében válik jelentőssé e sportág, mivel komoly közösségfejlesztő ereje van. Ez részben annak köszönhető, hogy a játék nagyon sokrétű így mindenki megtalálhatja saját képességeinek megfelelő posztot, szerepkört. A játékmenet rendkívül lendületes és változatos, mely egyezik a mai kor fiataljainak igényeivel, illetve komoly motivációt jelent fejlődő sportági szerepe.

Életkép a bajnokságról

Jánoshalmi Méta Téma

2014-ben Jánoshalmán megalakítottuk Jánoshalmi Méta Téma ifjúsági közösséget, mely alapvetően a méta játék köré épül. Fontos célkitűzésünk a sport népszerűsítése, és a szellemiségünk továbbadása. Célunk, hogy a játék segítségével közösséget építsünk. A csapatot megalakulása óta az ország több pontjára hívták bemutatót tartani, játékot vezetni. A csapat a Szentjánosbogár Országos Métabajnokságon 2017-ben bajnoki címet szerzett.