Jelenlegi hely

Szilasi Nap Muzslyán - 1.rész

/ Virág Attila /
virag.attila képe

Február 24-én a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület megrendezte a XIV. Szilai Napot Muzslyán. A neves rendezvényre Vajdaság 16 településéről érkeztek citera szólisták és zenekarok, akik 24 fellépésen mutatták be tudásukat.

A rendezvény névadója a muzslyai citeramuzsika egykori jeles képviselője Szilasi Mihály. Ő dolgozta ki az azóta híressé vált sánta ritmusú citerázás technikáját, melyet a muzslaiak sajátjuknak mondhatnak. E módszert, egykori, mára utolsó zenésztársa Lele József tarja életben, és adja tovább a helyi gyerekeknek. Ezt a technikát, a Zeneművészeti Egyetem citera szakán is oktatják.

Szilasi Mihály nem csak nevében volt jelen, hanem játékában is, ugyanis Micsik Béla törökbecsei citerás, archív felvételek alapján állította össze produkcióját, mellyel a nagy előd muzsikáját idézte fel.

Az alábbi felvételek ízelítőül szolgálnak, e jeles esemény előadásaiból. A felvételek minősége ugyan nem túl jó, mégis kitűnik a fellépők tehetsége és virtuozitása. Hallgassák szeretettel!

Lásd még: A Szilasi Nap Muzslyán második és harmadik részét!