Jelenlegi hely

20. születésnapját ünnepli az Apor Vilmos Cserkészcsapat Segesváron!

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A segesvári cserkészcsapat 20. születésnapját ünnepli 2015. október 17-én, 17:00 órakor a Gaudeamus Alapítvány épületében. Tíz új taggal bővül a csapat, kiknek fogadalomtételére is sor kerül.

Szinte véletlen volt a találkozásom Máthé Zsolttal, az Apor Vilmos Cserkészcsapat cserkészével. A kora esti órákban érkeztem egy magyar családhoz, ahol a háziasszony felejthetetlen szilvás lepényt készített. Az Anyuka három fiú édesanyja, a legkisebb közülük Máthé Lóránt, aki szívesen jött hozzám délután a Gaudeamus Házba, hogy meghallgassam az alakuló színjátszó csoporthoz. Gyönyörűen adta elő Kassák Lajos egyik versét. Lóránt tehetséges fiatalember, aki nyitott a művészetekre, és szívesen venne részt kulturális rendezvényeken mint szereplő.  A családdal való találkozás során kiderült, hogy Zsolt, a legnagyobb fiú komoly szervezésbe kezdett, a cserkészcsapat 20. évfordulójának megünneplését és a mozgalom újjáépülését szervezi. 

Terveik szerint a rendezvényre meghívják a régi és a jelenlegi cserkészvezetőket és az új tagokat is. A találkozót élménybeszámolókkal fűszerezik majd, és beszélgetnek arról, kinek mit jelentett cserkésznek lenni. A jeles esemény kiváló lehetőséget nyújt a tíz új tag fogadalomtételére, melyet megelőzi a próbáztatás, ami nem vizsgáztatás  hangsúlyozta ki Zsolt. A próbáztatást mindig újra lehet próbálni. A próbáztatás részei: Bibliai ismeretek, Isten ismeret, gyógynövényismeret, a cserkészmozgalmak kialakulása, múltismeret, fontos dátumok, események, csapattörténet. Végül a tíz Cserkésztörvényt nemcsak ismerni, hanem mindenkinek az életkorához mérten értenie is kell.  

Miközben Zsolt a konyhában segédkezett a lepény készítésénél, csillogó szemekkel mesélt erről a szuper mozgalomról. „…hogy miért nagy lehetőség ez, mit tud adni a fiataloknak? Isten! Ember! Hazaszeretet!  erre épül a cserkészmozgalom.”  monda.

Problémának tartja,  hogy a fiatalok sok esetben a külföldi munkát, életet választják, vagy a nagyváros beszippantja a helyieket, ezáltal még nehezebb lesz a szórványban élő magyarok összefogása, találkozása. Hol a csapat?   kérdi, „Kivel ülhetünk be akár egy pohár sört meginni? Valamit tenni kell! Valamit, ami újból visszacsalogatja őket, az elszállingózottakat."

Zsolt is járt néptáncra. A magyar népdal, a magyar tánc is segítette abban, hogy magyarnak érezze magát. "Jó csapat volt, akikkel jó volt egy közösséghez tartozni."

A cserkészmozgalom, vallja, sokféle utat mutat a diákoknak. „Hiszem, hogy selejtet nem teremt a Jóisten, mindenki jó valamiben. Utat mutat, hogyha felnő saját maga fejleszthesse magát és bízzon magában.”  Visszagondolt a régi táborozásokra, ami oly jó volt, hiszen saját kezűleg építették fel a táborukat is. 

Máthé Zsolt az Apor Vilmos Cserkészcsapat rendezvényével szeretné a szülőket is megnyerni, hogy vegyék észre, gyerekeiknek az otthoni laptopozáson kívül, ezernyi lehetőségük van. A cserkészet sok lehetőséget kínál, sok mindenre megtanít!

Sok szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt ismertető jellegű előadásokkal, bemutatókkal, színdarab bemutatással. A cserkészcsapat célja, hogy foglalkozzon a segesvári magyarokkal.