Jelenlegi hely

30 éve virágzik a segesvári Kikerics

/ Lőrincz Hortenzia Szerényke /
lorincz.hortenzia képe
Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Kikerics Néptáncegyüttes. A jubileumon, mintegy hétszáz néző előtt táncolt az együttes apraja-nagyja.
A pozsonyi sétatérenEgyüttForgatósKalotaszegi pár

Az ünnepi estét László Imola tanárnő és Borbély-Kiss László tanár úr, a Kikerics néptáncegyüttes vezetői nyitották meg. Köszöntötték az ünneplő közönséget, majd röviden bemutatták az együttes történetét, életének alakulását az elmúlt 30 év folyamán, az 1993 őszén történt szárba szökkenéstől napjainkig.

Ma Bugnár Zsolt, Kincses Olga és a Petőfi Program jóvoltából Lőrincz Hortenzia táncoktató koreográfus művészeti irányításával működő táncegyüttes 6 csoportjában, mintegy 130 gyerek és fiatal tanulja Erdély különböző tájegységeinek táncait. Az oktatók, vezetők feltett szándéka nem egyszerűen a gyermekek néptánckultúrájának színvonalas, szakmailag is elismert szintre való juttatása vagy a versenyeken való felkészítése, hanem a tanult értékek személyes, mindennapi életben való megőrzése is.

„Szeretnénk helyes világszemléletre nevelni, és ha ezzel erkölcsi és értékrend változást is elérhetünk, akkor munkánk nem hiábavaló” – hangsúlyozta László Imola tanárnő.

Az ünneplő közösséget a Budapestről érkezett Fehérnépek Társulat köszöntötte „Vizet vetek” című koreográfiájával. A társulat vezetője Lőrincz Hortenzia táncpedagógus, koreográfus. Ezután léptek színre a várva várt kikericses táncosok, az előkészítő osztályos gyerekektől az egyetemistákig mind a 130 gyerek megmutathatta magát.

A bemutatott koreográfiákat a közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta. Tovább színesítette az ünnepi műsort a Lőrincz Hortenzia vezetésével októberben alakult két énekes csoport előadása, valamint az egykori kikericses táncos Mureşan Alice, „Találkozások” című koreográfiája.

„Ma este büszke voltam arra, hogy magyar vagyok, segesvári vagyok és hogy ilyen gyermekeink vannak. És büszke vagyok arra, hogy amíg ilyen gyerekeink vannak, van jövőnk. Ma este nem éreztem az, hogy Segesváron mi szórványban élnénk.” – fejezte ki határtalan örömét az előadás végén Tóth Tivadar a Gaudeamus Alapítvány elnöke, annak az alapítványnak az vezetője, amelyből kerek három évtizededdel ezelőtt „kinyílt” a Kikerics.