Jelenlegi hely

Alkotás tűvel és fonállal

Gobelin-kiállítás Szászrégenben

/ Marjai Éva /
marjai.eva képe
Szente Fülöp Mária gobelinjeiből nyílt tárlat a Radnótfáján, Szászrégen egyik református közösségének imatermében. Hét év termését csodálhattuk meg, s eközben a gobelinkészítés történetét is megismerhettük.
Szente Fülöp MáriaVirág és fonálBaróthi Ádám szobrászKépek és szemlélők

A gobelin a mai napig is a legidőigényesebb válfaja a kézimunkának, ezért választják oly kevesen időtöltésül. Ahogyan megtudtuk, a kiállított csendéletek, zsánerképek némelyike fél éven át készült, míg az üres kanavából és a fonalgombolyagokból szemet gyönyörködtető alkotás lett. A város képzőművészeinek nevében Baróthi Ádám szobrász mutatta be a közönségnek Szente Fülöp Máriát és köszöntötte az egybegyűlteket.

A gobelinkészítés történetéről Marjai Éva tartott előadást. A párizsi Gobelin fivérek 1600-as években alapított manufaktúrájától a 19. században elterjedt  polgári "hobbiig" hosszú út vezetett, a stílusok és az alapanyagok változatossága is bizonyítja, az emberben ott él az alkotás vágya, a sosemvolt létrehozásának öröme. Ahogyan Hamvas Béla írta:

"Az ember és a természet csak akkor virágzik, ha van benne értelem, szellem, szépség, igazság, béke. Csak akkor kultúra. És csak akkor értelmes, szellemi, szép, igaz, békés, ha a kultusz, a szakrális tevékenység célja: virágozzék ez a föld! Teljék benne gyönyörűsége mindenkinek, aki benne él. Örüljön neki az, aki látja, aki alkotja, s aki az ura."

A kiállítás advent időszakában  minden nap megtekinthető,