Jelenlegi hely

Arany János születése napjára

Balladamondó verseny az Ungvári Nemzeti Egyetemen

/ Vargyas Ildikó /
vargyas.ildiko képe
Arany János születésnapja tiszteletére idén harmadik alkalommal rendeztek kárpátaljai balladamondó versenyt az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási-Tudományos Intézetében (UNE UMOTI).

Március 6-án, az egyetlen szórványiskolaként vettünk részt a megmérettetésen. A gyerekek először találkoztak magyar balladákkal, először vettek részt ilyen versenyen. Ami külön élmény volt számukra, hogy népviseletben jelenhettek meg a zsűri előtt. Jó néhány népviseletet hoztam magammal otthonról, amit most magukra ölthettek, ezzel is tágítva ismereteiket a magyar népművészet és tárgyi kultúra megnyilvánulási formáiról.

  

A verseny író-olvasó találkozóval és rendhagyó irodalomórával kezdődött. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervezésében az Írók a pulpituson program keretében Dupka György elnök moderálásával Kocsis Csaba író, költő, fotográfus, énekmondó és Bobory Zoltán költő, író, előadóművész, a Vörösmarty Irodalmi Társaság elnöke, a Vár című irodalmi és közéleti folyóirat alapító főszerkesztője közreműködésével.

 

Nehéz dolga volt a szigorú zsűrinek. Györke Magdolna, a magyar tanszék docense kijelentette: mindenki nem lehet helyezett, de mindenki győztes. A zsűri tagja volt Fülöp Andrea ungvári konzul, Nagy Natália és Hulpa Diána, a tanszék docensei.

A magyar népmesék és balladák csodálatos világa, ezerszínű tárháza elevenedett meg Ungváron. Egy új világ tárult ki ezáltal a szlatinai gyerekek előtt is. Megértették, mennyire fontosak kultúránknak ezek a csodálatos művei.

  

Aknaszlatina képviselői :

Marcenyuk Eleonóra 10. osztály

Júlia Szép leány - régi stílusú, klasszikus népballada (Udvarhelyszék)

Strempel Zsófia 10. osztály

Rózsa Sándor az erdőben - új stílusú, magyar népballada, betyárballada (Árkos, Háromszék)

Kutassy Viktória 7. osztály

Egy szép leány pávát őrzött - régi stílusú, magyar népballada - Kárpátalja (Ungvár, Ung)

Kutassy Attila 7. osztály

Megöltek egy legény - régi stílusú, klasszikus népballada (Rédics, Zala)

Erdei Vanda 7. osztály

Tengerihántás - népi témájú ballada - Arany János