Jelenlegi hely

Az ajándékozás öröme Petrozsényben

Adventi készülődés a Jézus Szíve Gyermekotthonban

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
A vastag hótakaróval borított Zsil-völgyében már november végén elkezdődött az adventi készülődés. Minden napra jutott valami tennivaló. Énekpróba, táncpróba, karácsonyi kézműves foglalkozás vagy betlehemes előadásra való felkészülés.
A petrozsényi magyar gyerekek betlehemes előadása az idősek karácsonyánMegérkezett a Mikulás PetrozsénybeAz angyalok ajándékainak minden gyerek örül Idősek karácsonya Petrozsényben

Advent első vasárnapján karácsonyi vásárral kedveskedtünk az érdeklődőknek. A gyerekek és nevelőik által készített adventi koszorúkat és asztali díszeket lehetett vásárolni, a felajánlott adományokkal a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központ működését támogatták.

A petrozsényi Szent Borbála Plébánia templom búcsújára december 4-én került sor. Az ünnepi mise vendég papok és huszárok jelenlétében zajlott. Közös énekszóval dicsértük Istent és a templom védőszentjét Szent Borbálát.

Még ugyan ezen a napon a Caritas munkatársai és Németországból érkezett támogatók ajándékokkal teli cipősdobozokkal örvendeztették meg a petrozsényi magyar iskola tanulóit.

A templombúcsú után két nappal a gyerekek nagy izgalommal várták a Mikulás érkezését, aki hatalmas ajándékokkal teli puttonyával meg is érkezett közénk. Jókedvű énekszóval és táncos előadással fogadtuk a kedves Mikulás bácsit, aki nagy örömmel osztotta szét az ajándékokat.

  

Az ajándékozás tovább folytatódott, hiszen december 15-én a magyarországi angyalok is megérkeztek Petrozsénybe. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány szponzorai névre szóló ajándékcsomagokkal lepték meg az otthon lakóit.

Előtte tartották meg a helyi idősek karácsonyát, ahol mintegy ötven szépkorú nénit és bácsit láttunk vendégül az otthonban. A gyerekek előadásában megtekinthették a betlehemes színdarabot, de vendég fellépők is érkeztek a szomszédos Lupényból és Petrilláról.

  

Természetesen az adventi kézműves foglalkozások mellett a mézeskalács-készítés sem maradhatott ki a nagy ünnepi hangulat közepette.

A karácsonyi várakozásra hangolódva, az adventi misék előtt együtt gyújtjuk meg az adventi koszorú gyertyáit. Egy-egy hárfadarabbal kísérem minden vasárnap ezt a felemelő pillanatot, amikor egyre közelebb érezhetjük a szívünkben Jézus születésnapjának eljövetelét.

Úgy hiszem az adventi időszakban érezhetjük leginkább, milyen csodálatos érzés örömet szerezni másoknak. Nem kell ehhez hatalmas ajándékokat vásárolni, legtöbbször elég egy ölelés vagy egy kedves szó az embertársainknak. Számomra minden nap ajándék itt a Zsil-völgyében, hiszen a gyermekek őszinte mosolyában minden csoda benne van.