Jelenlegi hely

Bemutatkozik a Baba-Mama Sziget

/ Lovász Zsófia /
lovasz.zsofia képe
A Baba-Mama Sziget 2017 őszén alakult a máramarosszigeti baba-mama klub folytatásaként. A korábbi baba-mama klub Kirsch Emese kezdeményezésére jött létre, és habár biztos háttérrel és közönséggel rendelkezett, nem tudta tovább folytatni a tevékenységét. A váltást követően lehetőség adódott a klub megszokott rutinjainak újraértelmezésére és új elemek bevitelére.
Tavaszi baba-mamaEjtőernyőSzínes labdákÖröm a gyermekekben

Az újonnan létrejött „Baba-Mama Sziget” legnagyobb célkitűzése, hogy az anyukák felismerjék a gyermekekkel közösen eltöltött hasznos idő jelentőségét a beszédfejlődésben, mely hozzájárul a gyermekek testi-, szellemi- és lelki fejlődéséhez. Ezt szolgálják a rendszeres találkozások, melyeknek a Máramarosszigeti Borromeo Szent Károly Plébánia ad otthont, ezzel tovább erősítve a gyermekek lelki fejlődését is.

További jelentős célkitűzés, hogy a gyermekek megérezzék a közösséghez tartozás fontosságát, ezáltal később akár aktívan építve azt.

A klub tehát kettős célt szolgál: elsősorban a fiatal családokat szeretné integrálni az egyházközösségbe, másodsorban pedig elősegíti a gyermekek keresztény hitre nevelését.  

A gyerekek testi-, szellemi fejlődéséhez és a magyar anyanyelv elsajátításához segítségképpen a klub nemzeti gyökereinkhez, néphagyományainkhoz nyúlik vissza. Az itt átélt élmények hatására megerősödhet bennük a magyar közösséghez való tartozás fontossága.

Több mozgalmat megvizsgálva az alkalmak a „Ringató”, az „Így tedd rá!”, valamint a „Kerekítő” módszertanain alapul, kiegészülve egyéb magyar mondókáinkkal, így a szülő-gyermek kapcsolat megerősödhet a helyes kommunikáció által, valamint ily módon a helytelen beszéd következtében kialakult beszédhiba is megelőzhető.

Az említett módszertant kiegészítik más plébániákon működő baba-mama körökből vett példák. A közösen megélt egyházi ünnepek, a közös imádkozások ugyanúgy képesek beépülni a gyermekek mindennapjaiba, mint a mondókák, énekek. Ez a rutin hozzájárul a Krisztusi élet kialakításához, ezáltal integrálva az egyént (vagy akár az egész családot) az egyházközösségbe; így megvalósulhat egyfajta folytonosság, mely biztosíthatja a magyar közösségbe tartozást, már csecsemő kortól egészen a felnőtt kor kezdetéig. Ebben különösen nagy segítséget jelent a magyar kormány által kezdeményezett magyar óvoda folyamatban lévő felépülése a Borromeo Szent Károly Plébánián.

A Baba-Mama Szigetet önkéntesen alapítottam, és bár most mint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa vezetem, hosszú távú céljaim közé tartozik, hogy a program végeztével ugyanezen brand alatt egy másik, anyaországi klubot indítsak, melyek mind célkitűzéseiben, mind tematikájában összhangban vannak egymással. Az így létrejövő csoportokat már határokon átívelő mozgalomként ismerhetik meg a résztvevők. Ezt azért is tartom különösen fontosnak, mert ezáltal egy olyan erős kapcsolat alakulhat ki az anyaország és a határon túli, máramarosi szórvány között, amilyen kapcsolatok kialakítása érdekében jelentkeztem a Petőfi Sándor Programba, ugyanis meglátásom és eddigi tapasztalataim alapján ezek a kapcsolatok lehetnek a szórványközösségek fennmaradásának kulcsai.

A Baba-Mama Sziget mozgalomhoz kapcsolódó honlap, valamint Facebook- és Instagram oldal jelentős tartalommal gazdagítja és teszi élőbbé a klub mindennapjait, becsalogatva a helyi fiatal családokat a közösségbe. A honlapon található ének- és mondóka-tár hasznos kiegészítője lehet az otthoni mondókázásnak, ahonnan az édesanyák könnyen felidézhetik a frissen megtanult kedvenceket.

A közösségi felelősségvállalás fontosságát gyermeki nyelven már egészen kis korban is el lehet kezdeni, ezáltal nem csak a gyermekek építik a közösséget. Így a közösségépítés a gyermekek szüleivel, tehát a családdal teljesedik ki, amikor közösen vesznek részt egy programon. Ez a felelősségteljes érzés ragadott magával engem is mint az anyaországból a szórványba költözött édesanyát. Így tehetünk legtöbbet magyar gyermekeinkért!