Jelenlegi hely

Baba-Mama Sziget

Máramarosszigeti baba-mama klub

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
Októbertől Máramarosszigeten is újraindult a baba-mama klub.
KörjátékJókedv és vidámságKözös beszélgetésÖnfeledt játék

A máramarosszigeti baba-mama klub kétéves múltra tekint vissza, melyet Kirsch Emese indított: „...úgy döntött, hogy a vágyakozás helyett olyan otthonos környezetet teremt magának és kislányának, amely nem nélkülözi a társaságot, a magyar népdalt és a mondókát sem.” – olvasható egy róla készült riportban.

A baba-mama klub az  megújult köntösben, Baba-Mama Sziget néven tér vissza, Lovász Zsófia vezetésével.

A Baba-Mama Sziget legnagyobb célkitűzése, hogy az anyukák felismerjék a gyermekeikkel közösen eltöltött hasznos idő jelentőségét, mely nagy jelentőséggel bír a beszédfejlődés során, illetve a mozgásfejlődésben. A gügyögést, mint kommunikációs formát kívánatos felcserélni a tiszta, érthető beszédre, hiszen a gyermekek már egészen kiskoruktól kezdve a szülőt akarják, próbálják utánozni, és később pontosan az ő képmására tanulnak meg majd beszélni is.

„A csiklandozás, lovagoltatás, dünnyögés és dúdolás hiábavaló tevékenységnek tűnnek, valójában azonban ezek az érzelmi nevelés legfontosabb tényezői. A gügyögés elhagyásával számtalan rossz beidegződés megelőzhető, ami leredukálja a későbbi beszédfejlesztés szükségességét...” – hívta fel a figyelmet Lovász Zsófia.

A heti egyszeri negyven perces alkalom kezdetén közös énekléssel minden gyermeket név szerint köszönt a közösség, majd a testtudatosító gyakorlatok és nagymozgásos játékok következnek, melyek a gyermekek testi fejlődését segítik elő; a simogató mondókák, közös, önfeledt játékok pedig hozzájárulnak az egészséges szellemi fejlődéshez. A testi-, szellemi- és lelki fejlődést továbbá a rendszeres találkozások, a közösségben együtt eltöltött idő és tevékeny jelenlét hivatott elősegíteni. 

Zsófia szerint fontos, hogy a gyermekek már ilyen kis korban megérezzék a közösséghez tartozás fontosságát, és ezáltal később aktív tagjai lehessenek az adott közösségnek. Egy-egy alkalom végén az anyukák fakultatív, spontán beszélgetése is alkalmat teremt arra, hogy tovább erősödjön a közösséghez tartozás pozitív gondolata. A gyermekek számára ez a pozitív megtapasztalás pedig egyszerűbbé teszi a későbbi integrációt az óvodába, iskolába.

A megszokott alkalmak mellett a Baba-Mama Sziget számos közös, családi programot is szervez az év folyamán, ilyenek például az anyák napja, és a gyermeknap. Mivel az apukákkal teljes a családi egység, márciusban a Baba-Mama Sziget közös alkalmat tart, amire szeretettel várják az édesapákat is.

A Baba-Mama Sziget tevékenységei a közösség Facebook- és Instagram oldalán is nyomon követhető.