Jelenlegi hely

„A bölcsesség által menekülhettek meg.”

Iskolakezdés Déván

/ Orosz Erzsébet /
orosz.erzsebet képe
Az ősz beköszöntével az iskola csengői is megszólalnak.
elokeszito_osztaly_1.jpgdiakka_avatas_1.jpgtanevkezdo_mise_0.jpg

Idén szeptember 8-án, több mint 400 gyerek lépte át a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum küszöbét. A tornapályán felsorakozott  tanulók kíváncsian várták az új kisiskolásokat, akiknek csoportja 18 gyerekből állt. Már hagyománnyá vált, hogy a tanév első napján diákká avassák őket megkapva iskolai nyakkendőjüket az elsős társaiktól.

Ezt követően, az iskolaigazgató megköszönte a  magyar állam támogatásait, ismertetve a szülőkkel, melyek is voltak ezek: a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program részeként végzett óvodafelújítás, illetve az elemista kisdiákok számára ingyenes délutáni foglalkozás biztosítása. A igazgató bizakodva beszélt arról is, hogy további segítséget fognak kapni annak a közös célnak érdekében, hogy ez a szép gyereklétszám minél tovább fennmaradjon. Hisz egy jól felszerelt iskolába, melynek tanári kara jól felkészült pedagógusokból áll,  a vegyes házasságból származó gyerekeket is szívesebben jártatják.

A jelenlévők szorgalomra és kitartásra biztatták a diákokat és szüleiket is. Hisz ahogyan a tanévnyitó szentmisén elhangzott „A bölcsesség által menekülhettek meg.” Böjte Csaba ferences szerzetes prédikációjában arra biztatta a szülőket, hogy ne csak a kispadról kiabáljanak be, hogyan kell a pályán focizni, hanem álljanak be ők is a pályára, alkossanak közös csapatot a tanárokkal, diákokkal és együtt küzdjék le az akadályokat haladva a siker felé.

Az ünnepélyes megnyitón jelen levő lelkészek egy közös imával kérték a jó Istent arra, hogy ebben a tanévben is kísérje útjukon a diákokat, szüleiket, nagyszüleiket és a pedagógusokat is.

A bátorító szavak után, minden diák felment rég nem látott osztályába. Kíváncsian forgatták új tankönyveiket, arra gondolva, hogy milyen varázslatos utakat járnak be velük ebben az új tanévben.