Jelenlegi hely

A bosznia-hercegovinai magyarok 4. találkozója

Megemlékezés az 1956-os forradalomra

/ Fekete Tamás /
fekete.tamas képe
A kevés lelket számláló, de annál aktívabb bosznia-hercegovinai magyarok szervezete megemlékezést tartott az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Az idén immár 4. összejövetel, vasárnap október 21-én volt, Mrakovicán.
Előadás az emlékfalnálTóth Bojnik LászlóMilivojevity IrénAngyal Ágnes és a tolmács

A Banja Luka-i „Magyar Szó” egyesület szervezésében került sor a megemlékezésre. A két szervezet, a „Magyar Szó” és a szarajevói „ HUM” együtt töltötték a napot a festői Kozara Nemzeti Parkban. Itt az emlékmű mellett, mely a második világháborúban elesett katonák és civil lakosság emlékére lett emelve, egy történelmi előadást hallhattak Kozara történelméről, valamint a háború alatti és utáni időszak nehézségeiről. Az előadást Boris Radaković tartotta.

Az előadás után a két szervezet megtartotta a megemlékezést. Itt a „Magyar Szó” és a „HUM” tagjain kívül, jelen voltak a szarajevói Magyar Nagykövetség képviselői és a Szarajevóban (Butmirban) állomásozó EUFOR magyar katonáinak képviselői.

A megemlékezést Tóth Bojnik László nyitotta meg, ezután Milivojevity Irén a „Magyar Szó” elnöke is üdvözölte az egybegyűlteket. Utána a „HUM” elnöke Muratović Irma, valamint tiszteletbeli elnöke Juhász-Pasics Éva is beszédet tartottak.

         

A szabadságharcról és forradalomról, az 1956-os, valamint ezeket követő eseményekről Angyal Ágnes első beosztott diplomata tartott egy összefoglalót. Kitért rá, mennyire fontos megemlékezni nemzeti hőseinkről, azokról az emberekről, akik harcoltak a szabadságunkért. Ezek mellett elengedhetetlen a nyelvünk és kultúránk ápolása, melyet Bosznia-Hercegovina területén a „Magyar Szó” és a „HUM” szervezetek végeznek.

Mindenkinek nagy élmény volt az összejövetel. Legfőképpen a megemlékezés, de ezen kívül a meglévő ismeretségek ápolása és új kapcsolatok teremtése.