Jelenlegi hely

Brassói Családközpont - cselekvő közösség. Ahol mindannyian otthon vagyunk.

Ösztöndíjas élet Brassóban. Nagyvárosi szórvány.

/ Angyal Réka /
angyal.reka képe
Korábbi nevén Brassói Családtámogató központ, amely két évig a Brassói Unitárius Egyházközség és a Gondviselés Segélyszervezet Brassói Fiókjának égisze alatt működött, 2019 márciusától immár független egyesületként új néven (Erdélyi Ifjúsági Egyesület Brassó Megyei Fiók) és új helyszínen kezdte meg működését.
Brassói családközpontBrassói CsaládközpontMadárlesInteraktív mese

De mi is a Családközpont valójában?

Ha egy szóval szeretnénk megfogalmazni, akkor egy közösségi tér, vagy a "settlement" szóval is illethetnénk. A Brassói Családközpont azonban több pusztán szolgáltatásoknak teret adó helynél. A magyar közösség inspiráló közege is szeretne lenni, amely integrálja azon közösségi erőket, akik hisznek az együtt munkálkodás, és az összefogás erejében. Tevékenységük kiterjed a helyi magyar intézményekre, civil szervezetekre, egyházakra is, amelynek eredményeképpen széleskörű együttműködések születnek.

A központot tavaly májusában egy helyi vállalkozó bérmentve fogadta be otthonába. A belvárosi családi ház külön bejáratú emeletének négy tágas helyisége is támogatja a családias hangulatot. Ami miatt mégis igazán otthon érezheti magát az ide látogató, az a lelkes önkéntes csapat, akik azon munkálkodnak, hogy élettel és színes programok sokaságával töltsék meg az üres helyiségeket. Ha kell, együttes erővel takarítanak, barkácsolnak, rendeznek, terveznek, akár egy nagy családban. A közös munka végeredménye: heti szinten tizenhárom-, havi szinten hat állandó program, számos időszakos alkalmi projektek, de nagy népszerűségnek örvend az őszi és nyári vakációs gyermektáborok, vagy a májusban megrendezésre kerülő Családok Hete rendezvény is.

Mint minden jól működő csapatnak a családközpontnak is van egy fő mozgatórugója, lelkes vezetője, menedzsere. Andrási Erika korábbi közösségfejlesztő és projektmenedzseri tapasztalatait felhasználva, több éve az erdélyi szórványmagyarság összefogásáért és fejlődéséért munkálkodik. Célja, egy olyan központ létrehozása Erdély legkeletibb csücskében, amely korhatár nélkül, már a fogantatás pillanatától hozzájárul az egyén, a magyar közösség fejlődéséhez, különböző szabadidős programok, fejlesztő és segítő szolgáltatások sokaságával. Hisz abban, hogy a hatékony működés kulcsa, hogy a közösség magáénak érezze a központot. Motivál az önszerveződésre, ötletek megvalósítására, miközben különböző programokkal maga is reagál a felmerülő igényekre.

A központ a korai fejlesztés széles tárházát igyekszik nyújtani, legyen szó mozgás-, vagy kognitív fejlesztésről. Már óvodás kortól lehetőséget nyújt a zenei nevelésre, zeneovi és éneksuli programjával, vagy a felnőtt Szinkópa kórussal. A sorból nem maradhat ki a magyar kézműves néphagyományból merítő havi családi kézműves műhely a Szorgos Kezek program sem. A felnőtt vendégkör is kedvére válogathat a ház színjátszó- és olvasó-, fotóklubjai, és a különböző mozgásformákat kínáló programjaiból. Igyekszik megoldási lehetőségeket találni az életminőség javítására, szülői támogató csoportok, vagy időskori szellemi fittség megőrző programjával. A legnehezebben elérhető korosztály a serdülők megszólítására is kísérletet tesz a - Tekergők- technikamentes élettér programjával. Itt a havi találkozók alkalmával pályázatoknak köszönhetően, ingyen próbálhatnak ki olyan szabadidős tevékenységeket, mint a lovaglás, barantás edzés, hegymászás, kalandpark-látogatás, madárles vagy fafaragás.

A Brassói Családközpont mottója - Ahol mindannyian otthon lehetünk -  magában rejti azt a hangulatot, amelyben a lendületes csapat hisz. Előremutató, modern szemlélete és tevékenysége példaként szolgálhat a többi szórványtelepülés számára. A közösségi erőforrásaink mozgósítása, a közös ügy, amelyet mindenki magáénak érezhet azon túl, hogy megtartó erő, de a folyamatos fejlődésünk kulcsa is egyben.