Jelenlegi hely

Cathedra Germanica Temesvariensis

Német nyelvtanfolyam szórványkollégistáknak

/ Juhász Gergely /
juhasz.gergely képe
A temesvári egyetemeken tanuló magyar értelmiségi utánpótlás szellemi és szakmai gyarapodása, munkaerőpiaci versenyképességének növelése érdekében német nyelvtanfolyam indult a Bolyai János Szakkollégiumban, Cathedra Germanica Temesvariensis néven.
Cathedra Germanica TemesvariensisCathedra Germanica TemesvariensisCathedra Germanica TemesvariensisCathedra Germanica Temesvariensis

A 2019. október 2-án ünnepélyesen felavatott temesvári Bolyai János Szakkollégium jelenleg 30 székelyföldi és szórványból származó magyar egyetemista otthona, emellett szakmai műhely és közösségi tér is, konferenciateremmel, tanulószobával és kiváló infrastruktúrával. A bentlakók szakmai programkínálata 2019 decemberétől ingyenes német nyelvtanfolyammal bővült.

„Célunk, hogy diákjaink egyetemi tanulmányaikon túl minél sokrétűbb ismeretekre tegyenek szert, és ehhez a célhoz a meghirdetett nyelvtanfolyam kiválóan illeszkedik.” – mondja Andrásy Noémi, a szakkollégium ügyvezetője.

A német nyelv ismerete a Bánságban is számos kaput megnyit – legyen szó vállalati karrierépítésről, civil szféráról vagy kulturális kapcsolatok létesítéséről, hiszen a magyar mellett a német nemzetiség is jelen van Temesváron a maga kulturális intézményeivel: színházzal, médiával és iskolával. Emellett az utóbbi években számos német cég leányvállalata megtelepedett Temesváron, ezért a kereslet megnövekedett a németül tudó szakember-utánpótlás iránt.

Ezért és egyéb okokból is jelentkeztek az egyetemisták. Néhány eddigi visszajelzés a részükről:

„Egyrészt szeretem a német nyelvet, és kell is használnom. Ha viszont nem használom, nagyon könnyen elfelejtem. A nyelvtanfolyam segít megakadályozni, hogy elfelejtsem. Másrészt minél több nyelvet tud az ember, annál jobb”.

(Fodor Áron, építészhallgató, Temesvári Műszaki Egyetem)

„A szakmai kapcsolatok kialakításához és a továbbtanulásban egyaránt nagy hasznát tudom venni a németnek. Nagy álmom, hogy a későbbiekben Stuttgartban is tanulhassak, de ehhez kell a német”.

(Balla Márta-Emese, belsőépítész-hallgató, Temesvári Műszaki Egyetem)

„Szerintem szép és hasznos nyelv a német. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben segíteni fog”.

(Waldeck Roxana, menedzsment szakos hallgató, Temesvári Nyugati Egyetem)

 

A tanfolyam első turnusa 2020 márciusáig tart.