Jelenlegi hely

Chioggiai csetepaté Szolyván

Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Carlo Goldoni: Chioggiai csetepaté című művének előadásával érkezett Szolyvára.

/ Fekete Krisztián /
fekete.krisztian képe
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szervezésében a Kárpátalja megyei program keretében 2018 december 4-én, kedden 17 órai kezdettel Carlo Goldoni, a komédia nagymesterének Chioggiai csetepaté című darabját, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház mutatta be a szolyvai kultúrházban.
Chioggiai csetepaté SzolyvánChioggiai csetepaté SzolyvánChioggiai csetepaté Szolyvánközönség

Az előadást a 2018 szeptember 28-án megalakult Szolyvai KMKSZ alapszervezet tiszteletére ajándékozta Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Szolyván 150 magyar ajkú ember jött el, hogy megnézhesse a beregszászi színházi társulat előadását. A nézők körében a város polgármestere Lányo János, városi tanács képviselője Homoki Zoltán, Szolyvai KMKSZ alapszervezet elnőke Kis András és alelnöke Szokolova Henrietta, valamint Fekete Krisztián, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, és a Szolyvai KMKSZ alapszervezet tagsága is jelen volt.

A másfél órás, olaszos temperamentumú darab egy kis itáliai halászfaluban játszódik, ahol egyik pillanatról a másikra a feje tetejére fordul minden – a lányok és asszonyok egymásnak esnek, s csak olaj a tűzre a férfiak hazatérése a halászatból, ugyanis az állandó félreértések miatt óriási a csetepaté alakul ki. Chioggiában egy sült tök elég ahhoz, hogy egy mindenkit magába rántó hatalmas veszekedés robbanjon ki. Hogy mi lesz a lassan kibogozhatatlannak tűnő szerelmi elegyből, és hogyan sikerül Chioggiában újra rendet teremteni, az természetesen kiderül az előadás végén.

Goldoni műveiben a szerénytől a pletykáson át a ravaszig, a lustától a szenvedélyesen át a bölcsig mindenféle karakterrel találkozhatunk. Goldoni a komédia mestere, és sikere ebben, a karakterek sokféleségének a bemutatásában rejlik. Pletykákból és félreértések sorából kirobbanó viták, szerelmi csatározások, érzelmektől túlfűtött karakterek játéka ez.

A beregszászi társulat színészei ebben a darabban kimagasló teljesítményt nyújtanak, a korabeli jelmezek és a modern zenei aláfestés miatt az előadás nincs konkrétan elhelyezve az időben. A néző, miközben kapkodja fejét, egyik szereplőről a másikra próbál figyelni, hogy követni tudja a kavalkád alakulását, örömét leli a színpadon megszülető művészetben.