Jelenlegi hely

Csemadok-kitüntetések Galántán

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
A magyar kultúra napja alkalmából rendezett díjátadó ünnepségen adták át a Csemadok kitüntetéseit január 21-én, Galántán. A Mátyusföld központjában megrendezett eseményre, idén is megteltek a széksorok a művelődési központ színháztermében.
Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnökének köszöntőjeSzili Katalin miniszterelnöki megbízott ünnepi beszéde GalántánA Csemadok Közművelődési Díj kitüntetettjei A Jókai Hagyományőrző Csoport fellépése

Az est házigazdáinak szerepét, a tavalyi évhez hasonlóan Holop Zsókával közösen láttuk el. Az estre elfogadta a meghívást többek között, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés korábbi elnöke, a Fábry Zoltán-díj idei kitüntetettje, Kiss Balázs, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, Horony Ákos, kisebbségi kormánybiztos, valamint Bokor Béla, a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány elnöke.

A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Csemadok nevében, Bárdos Gyula, a szervezet országos elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és  kiemelte: „a Csemadok a jubileumi évben is a kultúra szervezője akar lenni.” 

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, köztársasági elnök-jelölt, beszédében szintén megköszönte a fáklyavivő csemadokosok munkáját, és a magyarság összefogására szólított fel.

Az ünnepi beszédet idén Szili Katalin miniszterelnöki megbízott tartotta, aki úgy fogalmazott, hogy a kultúra egy olyan biztonságot adó bástya, amelyhez a kulcsot a nyelvünk adja. „Feltehetjük a kérdést, valóban őrizzük-e édes anyanyelvünket” – fogalmazott az Országgyűlés korábbi elnöke.

Tizenötödik alkalommal adták át a Csemadok Életmű Díjakat, olyan személyeknek, akik a kulturális élet előmozdításán dolgoznak. Az idei kitüntetettek: Fazekas István, Holénia Ágnes, Kocka Gyula, Makkai Éva és Stubendek László voltak. A tavaly elhunyt Balogh Gábornak, a Csemadok közép-szlovákiai regionális alelnökének, a nagykürtösi választmány elnökének, in memoriam ítélték oda a díjat, amelyet lánya vett át.

A Közművelődési Díjak idei kitüntetettjei is olyan személyek, akik hosszú évek óta őrzik a lángot, és a felvidéki magyarság érdekében dolgoznak. Földváry Terézia, Füzék György, Gyurcsi Pomichal Mária, Plichta Tibor, Simon János és Szabóné Szakál Mária vették át az elismerést a Csemadok tisztségviselőitől. Az esszéíró pályázat legjobbja pedig Végh Brigitta lett, aki a nyertes pályaműből felolvasott  egy részletet.

A Gyurcsó István-díjat idén Lacza Tihamér szerkesztő-újságíró, tudomány- és művelődéstörténész kapta meg, míg a Kárpát-medence magyarságának összefogásáért tevékenykedő nem szlovákiai személy vagy intézmény számára adományozható Fábry Zoltán-díjat, Szili Katalin miniszterelnöki megbízottnak adták át a Csemadok elnöke és alelnökei, Bárdos Gyula, Köteles László, valamint Mézes Rudolf. A Fábry Zoltán-díj másik két kitüntetettje, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Czimbalmosné Molnár Éva, a Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője, akik a Csemadok hetvenötödik évfordulójára szervezett ünnepségen veszik át a díjat. 

Az ünnepségen fellépett többek között, a Felsőszeli Férfikar, a komáromi Concordia Vegyeskar és a Jókai Hagyományőrző Csoport.