Jelenlegi hely

Egy este a könyvtárban

A könyvek titkos világával ismerkedtünk

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
„Én kétséget nem tűrően tudom, hogy vigaszt csak az irodalomban találok, és minden, amire szükségem van, megtalálható a könyvek borítói között.” (Sara Crowe)
Mit is jelent számunka a könyvtár?Kitalálós játék közbenHogy használjuk a könyvtárat?Kijutás a könyvtárból

Mikor a tanításnak vége és a gimnázium falai közt elmarad a léptek zaja, a tudás átadásának tárháza, a könyvtár új életre kel. Diákok és lelkes tanárok gyűlnek össze, hogy egy vidám estét töltsenek együtt a könyvtárban.

Rohanó világukból lassak eltűnik sok minden, ami korábban érték volt, ilyen például az olvasás, a könyvek szeretete, mely egyre inkább háttérbe szorul a felnövekvő generációk életében. A könyvtár azonban türelmes és kivár. Kivárja azt az időt, mikor a gyermekek, diákok, fiatalok újra ráébrednek, milyen fontosak a könyvek, a bennük foglalt megszámlálhatatlan gondolat, érzés, érzelem, tudás milyen értéket jelent

Ennek előmozdítására és szorgalmazásaként rendezték meg a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium növendékeinek az Egy este a könyvtárban című játékos könyvtárismereti tudást közvetítő programot.

A diákok először ismerkedős játékban vehettek részt, melyben megismerték egymás olvasási szokásait, majd a maguk készítette gondolattérképen összegezhették, mi minden jut eszükbe a könyvtárról. A sok üléstől elgémberedett tagjainkat babzsák labdajátékokkal frissítettük fel, majd a közös vacsora elfogyasztását követően a könyvtárral és annak helyes használatával ismerkedtek meg a tanulók.

Iskolában nincs tanulás a tanultak számonkérése nélkül, amit a jó tanár úgy tesz, hogy a fiataloknak fel se tűnjön, hogy ez bizony nem más, mint beszámolás az elhangzottakról.  A játékos beszámoló ezúttal „Szabadulás a könyvtárból” nevet kapta. A játék lényege: egy óra áll rendelkezésükre a részvevőknek arra, hogy hét kulcsot megtalálva kijussanak a könyvtárból. A kulcsokat könyvek rejtik, amelyekhez az utat a feladatokat megoldva juthatnak el a játékosok. A hét feladat az elhangzottak visszakérdezése mellett kézművesfoglalkozást, kitalálós játékokat is takart. A kézművesfoglalkozáson minden résztvevő a szívéhez legközelebb álló, az olvasás szeretetéhez kapcsolódó idézet közül választhatott, és készíthette el saját könyvjelzőjét, míg a kitalálós játékban rimaszombati jeles személyek "bőrébe bújhattak bele" a fiatalok.

A szabadulás végül sikeres volt, s mint a diákok, mint mi pedagógusok egy tartalmas és vidám estét zárva térhettünk haza.