Jelenlegi hely

Egy görbe este; táncház és folkkocsma

Így buliznak a fiatalok péntek este, Vajdaságban

/ Nagy Karina Beatrix /
nagy.karina.beatrix képe
"Korcsoma a templomunk, S a muzsikus a papunk. Hosszúszárú laboda, Nem termettem dologra. Lábam termett a táncra, Szemem a kacsintásra."
Táncház, gyerekeknek-NemesmiliticsCsalóka zenekar-Kelemen Zsolt, Keszég Ákos, Borsodi ÁrpádNemesmilitics-táncház, gyerekeknekCsányi Tamara és Szécsi Zsolt, néptáncoktatók

NEMESMILITICS… kimondani is jólesik, ennek a mesebeli településnek a nevét, a Zombortól (Nyugat-Bácska) 20 km-re fekvő Nemesmiliticsnek.

Táncházban jártam, de ezúttal kiakadt a „cukifaktor” mérője. Este 7-kor, amikor beléptem a „kultur” (Nemesmiliticsi Kultúrotthon) ajtaján, Zsolti (Szécsi Zsolt, néptáncoktató), épp elkiáltotta magát, hogy „párcsere”, mire egy 4 éves-forma kislány határozottan elém állt, és máris kezdődött, a „hogy a csibe hogy...?” című páros tánc.

A környékbeli településekről a tanítónénik-, és bácsik segítségével, csokorba gyűjtötték a helyi gyerekeket, hogy az egész péntek estét a néptáncnak szenteljék. Valóban szentelésről van szó, mert amit a néptánc az emberbe plántál, az áldás egy életen át, mert a néptánc mozdulatai, egytől-egyik szimbólumok, melyek hordozzák az ősi egyetemes tudást. A résztvevő gyerekek életkora 4 és 16 év közötti. A nyúlánk kamaszok, hátukat begörbesztve fordulnak-perdülnek az alig egy méter magas csöppségekkel. Az egész látvány egyszerűen szemet gyönyörködtető! De az igazi meglepetés Szabadkára érkezve ért! A helyi barátaimmal betévedtünk egy kocsmába, ahol mit ad az ég; éppen néhány huszonpár éves fiatal autentikus, magyar népzenét muzsikált. A bulizó fiatalok pedig ropták a kalotaszegit, mezőségi, gyors csárdást.

Azt éreztem, hogy így teljes a kép! Láttam egy estén belül az evolúciót; a népzenére és néptáncra való korai nevelés hogyan válik természetes hagyományőrzéssé, sőt! hogyan válik hagyományéléssé! Létezik itt Vajdaságban egy, nem is olyan szűk réteg fiatalság, akiknek ez a természetes, és természetesen továbbadandó kultúrája. Ez nagyon ígéretesen hangzik!

A táncházat, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte. A program a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Táncoktatók: Csányi Tamara, Szécsi Zsolt
Zenekar: Csalóka zenekar-Kelemen Zsolt, Keszég Ákos, Borsodi Árpád
Fotók: Stock János