Jelenlegi hely

Emlékezés az aradi vértanúkra Tiszakálmánfalván

Hosszú idő után újra felelevenedett a közösségben való emlékezés az aradi tizenháromra

/ Mitru Barbara /
mitru.barbara képe
A helyszín Tiszakálmánfalva, a Dél-bácskai, közigazgatásilag Újvidék városi községhez tartozó település. Újabb telepítésű, 1884-ben keletkezett. Nevét Tisza Kálmánról, az akkori miniszterelnökről kapta.
A megemlékezés a Katolikus KörbenA közönségMoldvay Károly előadja az édesapjától tanult daltÁllva tisztelgés a hősöknek

Ha valaki Budiszavát emlegeti, az tulajdonképpen Tiszakálmánfalváról mesél, ugyanis a település két nevű, ami nem is olyan meglepő Vajdaságot tekintve.

A Budiszavai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület a tartópillére az egyre csökkenő, de kitartó és lelkes magyar közösségnek. Számos jeles rendezvény kerül megrendezésre az év folyamán: egyházi ünnepek, falunap megünneplése, húsvéti locsolkodó bál, kézimunka műhelymunkák, évzáró és ballagási ünnepségek, Tésztafesztivál, Sulisztár.
Az ösztöndíjasok egyik legfontosabb feladata a már aktív és működő tevékenységek támogatása mellett a szintén elengedhetetlen történelmi, kulturális és hagyományőrző események lehetőségének felvetése és megvalósítása.

Október első hetében Milánovity Ottíliával, az egyesület vezetőjével, a minden magyar ember számára fontos történelmi dátumról értekeztem. Kiderült, hogy Tiszakálmánfalván hosszú ideje nem adódott alkalom az aradi vértanúkra való megemlékezésre. A budiszavai magyarok  nyitottságának és együttműködésének köszönhetően, október 5-én a Katolikus Körben újra elhangozhattak az aradi tizenhármak utolsó üzenetei. Mindannyiunk meglepetésére, a megemlékezés közben a közösség egyik tagjának, Moldvay Károlynak eszébe jutott az „Aradi vár, aradi vár, halál völgye...” című nóta, amelyet a végén meg is hallgathatott a közönség.

Az estet az összetartozás, alázat és meghittség  jellemezte, illetve a rendszeres emlékezés reménye foglalta össze.