Jelenlegi hely

Felújították az Ungvári 6-os Számú Magyar Óvodát

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően ma már új köntösben fogadta az ungvári magyar óvoda a gyermekeket

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
November 21-én átadták a felújított Ungvári 6-os Számú Magyar Óvodát. Az átadási ünnepségen jelen volt Grezsa István kormánybiztos, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Orosz Ildikó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora és a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke és Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.
 Az Ungvári 6-os Számú Magyar Óvoda támogatói és névtáblája Az átadási ünnepség megnyitója

1995-ben kezdte meg működését az Ungvári 6-os Számú Óvoda első magyar csoportja. 1996-tól pedig egy újabb magyar csoport indult. A gyerekek létszáma már az induláskor elérte a 30-35 főt, és ez a mai napig sem csökkent, sőt, a jelentkezők száma folyamatosan növekszik, így szükségessé vált, hogy egy harmadik magyar csoportot is elindítsanak. Ungvárra érkezésemmel, 2017. szeptemberétől az orosz tannyelvű csoportokban is megindult a magyar nyelv oktatása. Heti négy alkalommal tartok foglalkozásokat az óvodában, két alkalommal az orosz tannyelvű csoportoknak tartok magyar nyelv órákat, a másik két alkalommal pedig a magyar csoportoknak tanítok népi játékokat, mondókákat, népdalokat. A 2017-es Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén sikerült felújítani a magyar csoportok termeit és az óvoda többi helyiségét is.

Grezsa István arról számolt be, hogy november végéig Kárpátalja különböző járásaiban összesen 36 felújított óvodát adnak át. A magyar kormány két ütemben valósítja meg a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot. Hangsúlyozta: jelenleg ez a legnagyobb költségvetésű Kárpát-medencei nemzetpolitikai program, amivel „a kormány a magyar nemzet gyökerét és törzsét kívánja megerősíteni”. Kárpátalján a program első szakaszában 22 új óvodát-bölcsödét szeretnének építeni, illetve 80-at felújítani, a következő szakaszban pedig újabb 10 óvoda-bölcsöde épül és 50 újul meg. Emellett nagyon fontosnak tartják a pedagógusok felkészítését is. Ennek érdekében regionális továbbképzéseket szerveznek számukra. A kormánybiztos abbéli reményének is hangot adott, hogy karácsonyig minden magyar óvodába megérkezik az a játszó- vagy magyarsarok, amely erősíti a gyermekek kötődését a magyar nyelvhez és kultúrához.

Orosz Ildikó elmondta, hogy ígéretet kaptak egy magyar bázisóvoda létrehozására, melyben a módszertani felelős is magyar pedagógus lesz, hiszen a magyar nyelv oktatásáért módszertanilag csak ez esetben tud bárki is felelni. A város többi részén is nyílnak magyar csoportok, de nincs aki segítséget nyújtson nekik. Ez az óvoda, ha magyar bázisóvodává válik, és a módszertani felelős egy magyar pedagógus lesz, akkor ő elláthatná a többi óvodában is a pedagógusok szakmai irányítását.

Az intézmény falán a felújítási munkálatok befejezése alkalmából elhelyezett emléktábla leleplezése után Ljudmila Afonyina óvodavezető végigkalauzolta a vendégeket az óvoda felújított termein, és aláírták az együttműködési szerződést. Orosz Ildikó az óvónők munkáját segítő felszereléseket és egy szimbolikus Mesefát ajándékozott a csöppségeknek, arra buzdítva őket, hogy hallgassanak és nézzenek sok magyar népmesét. Végül a gyerekek egy alkalmi műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek.

Mozgóképes összeállítás az eseméynről itt. (9:30-tól)