Jelenlegi hely

A fiatalságban a jövő

Fókuszban az ifjúság és az aprónép

/ Barcsa Zsuzsanna /
barcsa.zsuzsanna képe
A szilágysomlyói magyar közösség kulturális életében kiemelt figyelmet kap a fiatalság. A jövőt a felnövekvő generáció viszi tovább, ezért is fontos, hogy ahol lehet, fejlesszük, ápoljuk, gondozzuk a gyermekek és a fiatalok életútját. Október utolsó hétvégéjén két program is e célból került megrendezésre a szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia épületeiben.

A helyi Római Katolikus Ifjúsági kör tagjai október 26-án este a jól működő házas élet kulisszatitkairól két, hiteles családi életet élő házaspártól hallhattak. A 10 éves házassági évfordulójukat és egyben 18 éves párkapcsolatukat ünneplő Bákai és Dobai szilágysomlyói házaspárok vállalták, hogy őszintén mesélnek arról, hogyan működhet szeretetben és harmóniában egy család, illetve egy pár élete. A kötetlen formájú beszélgetős esten sok szó esett arról is, hogyan lehet és hogyan érdemes a párkapcsolatban és családos életben felmerülő különböző problémákat és nehézségeket kezelni. Az est folyamán olyan fontos és hasznos témákról is szó volt, mint például az én-idő, vagy akár a családi kassza kezelésének módjai.

Kiderült, hogy mindkettő házaspáronként változhat: ha egy megoldás jól működik az egyik párnál, nem kizárt, hogy éppen annak az ellenkezője válik be egy másik esetében. A jó megoldások a kompromisszumkészségtől és egyéni helyzettől is függhetnek. A fiatal résztvevő közösség tagjai az est folyamán bármikor feltehették a különböző témák kapcsán felmerülő személyes kérdéseiket, melyekre a házaspárok készséggel és nyíltan válaszoltak.

Október utolsó péntekének estéjén az ifiseket, szombat délelőtt pedig az aprónépet gyűjtötte egybe a szilágysomlyói római katolikus plébánia.

Szombaton 10 órától László Renáta tartott két órás népi játékos foglalkozást  kisgyermekek részére. Nagy öröm számomra, hogy immár második alkalommal vehettem részt ilyen alkalmon a Római Katolikus Közösségi Házban, továbbá, hogy ezúttal már hangszeres és énekes közreműködéssel én is bekapcsolódhattam a munkába.

Mindig boldogsággal tölt el a látvány, amikor kisgyermekek jókedvvel és felszabadultsággal élhetnek meg eseményeket, melyek szellmileg, testileg és lelkileg egyaránt értékekkel töltik fel őket. Az is nagyon fontos, hogy identitástudatuk már ebben a korban kifejlődjön, melyben az anyanyelv ápolása és megőrzése mellett lényeges elem a zenei, illetve tánckulturális anyanyelv ismerete, elsajátítása és megélése is. Ezúttal második alkalommal tapasztalhattam, hogy László Renáta szakértelemmel és szívvel-lélekkel végzi önkéntes feladatát. Foglalkozásain előtérbe helyezi az autentikus szilágysági magyar népzene felhasználását, illetve a térség autentikus magyar népdalainak visszatanítását.