Jelenlegi hely

Gyökér adja fáját

/ Gáspár Barra Szilárd /
gaspar.barra.szilard képe
A Külhoni gyermekek éve keretében illetve Benedek Elek születésének 160 évfordulója apropóján a Nemzetpolitikai Államtitkárság felkérésére, a Magyarság Háza gondozásában Fábián Éva népdalénekes és mesemondó, Szabó Zoltán népzenésszel a Kárpát-medence több szórványtelepülését meglátogatta. November 13-án a muzslyai és magyarszentmihályi iskolák tanulói ismerkedhettek népművészeti kincsünkkel.
MeseszárnyonÍgy szól az ikerfurulya

Bár még melegek a napok, az advent itt kopog az ajtónkon, ezért a muzslyai gyermekek Jézus születésének történetét hallhatták úgy, ahogy az a nép száján keringett. A mesét kis énekek, duda- és furulyaszó tették izgalmassá. Délután magyarszentmihályon főleg a hangszerekre terelődött a hangsúly, hisz ezek eredetéről szólt a mese is, a kisiskolások pedig el nem engedték Zoli bácsit addig, amíg meg nem mutatta az összes hangszerét, amit bőröndjében tart. Persze itt sem maradtak el a kánták és betlehemes dalok, amik lassan minden jelenlévő száján felcsendültek.

A nap végére újra bebizonyosodott, népművészetünk úgy táplál minket, mint a gyermekek által megtanult Szűz Máriát dicsőítő dalban a gyökér a fát, melynek égbe magasló ágai meghozzák a maguk gyümölcsét.