Jelenlegi hely

Hazánk büszkeségei

Zoboraljai gyerekek rajzai a magyarság kincseiről

/ Dávid Zsuzsanna /
david.zsuzsanna képe
A Kárpát-medencei és a diaszpórában élő általános és középiskolás fiatalokat arra ösztönözték a pályázat kiírói, hogy a számtalan kínálkozó téma közül válasszanak ki egy olyan dolgot, ami a magyarság büszkesége számukra. Ez lehet egy hely, egy esemény, egy a történelem, irodalom vagy tudomány területén kimagaslót alkotó személy vagy akár egy találmány, egy hungarikum.
Rajzpályázatra készültünk a FelvidékenRajzpályázatra készültünk az alsóbodoki iskolásokkalHazánk büszkeségei Zoboralján

Zoboraljai gyerekek is részt vettek a „Hazánk büszkeségei” hívószóval meghirdetett rajzpályázaton, amely lehetőséget adott arra, hogy egyéni kötődéseink, érzéseink mentén is ráirányítsuk figyelmünket hazánk gazdag kultúrájára, csodálatos értékeire. Az alsóbodoki alapiskolában tanuló alsós kisdiákokat segíthettem a felkészülésben. Különösen is törekedtünk arra, hogy ezek a rajzok Zoboralját, a Felvidék és szűkebb hazánk büszkeségeit is bemutassák. A gyerekek több héten keresztül, délutáni foglalkozás keretében szépítették műveiket.

Népművészet és foci

Több rajzon is megjelenik a helyi népviselet, melyet a gyerekek a Nefelejcs folklór csoport tagjaiként büszkén viselnek fellépéseik alkalmával. A fiúk a magyar sport történelmét és jelenét is bemutatták, a legendás magyar futballistára, Puskás Ferencre emlékezve az egyik rajzon, egy másikon pedig a helyi Alsóbodoki Futball Klub előtt tisztelegve. A rajzot készítő kisfiú édesapja maga is tagja ennek a csapatnak.

Családi történelem

Egy gyönyörű rajz készült „Dédnagyapám háza” címmel, melyen megelevenedik a népi kultúra és a pásztorélet gazdag hagyománya. Viki dédnagypapája hangszereket is készített, melyek egy részét megtekinthetjük az alsóbodoki Zoboralja Múzeumban, de olyan hangszer is van, amit népzenészek adnak kézről kézre csodálva egyedi formavilágát és hangzását. Népdalgyűjtők is megörökítették általa zoboralja dallamait, amit a dédunoka is dúdolt a rajz készítése közben, aki nem csak gyönyörűen rajzol, hanem szabadidejében zenei tanulmányokat is folytat. Az alkotáson a gramofon és a készülő hangszerek mellett a család és az állatokkal, gyümölcsössel színesített udvar is megjelenik.

A 21. század öröksége

Több rajz is készült a településen 2017 óta működő Esterházy János Zarándokközpontról és annak kápolnájáról, melynek altemplomában helyezték végső nyugalomra a felvidék mártírjának hamvait. Talán nem is véletlen a téma választása, hiszen az egyik kisdiák a zarándokközpontot létrehozó Paulisz Boldizsár kisunokája.

Várak és a magyar Szent Korona

Szintén több rajz készült a végvárak ihletésében, hiszen Balassival együtt mi is feltehetjük a költői kérdést, itt Zoboralján, hogy „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?” De a főváros, Budapest is helyet kapott a színes palettán. Attila édesapjával látogatott el az Országházba és tekintette meg a Szent Koronát. Ezt a szép élményt örökítette meg.

A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány pályázatára több mint 2000 rajz érkezett, 11 országból. Gratulálunk a gyerekeknek és köszönjük a lelkesedésüket! Egy emléklappal és egy kis édességgel köszöntük meg alkotókedvüket!