Jelenlegi hely

A hervadás szépsége

Fotókiállítás Prágában

/ Nagy Ildikó /
nagy.ildiko képe
Dömötör Mihálynak a hervadó virágokról szóló kiállítása szeptember 14-én nyílt meg Prágában a Nemzetiségek házában.
A fotóművész beszéde a képek keletkezésérőlA közönséget nemcsak magyarok, hanem csehek is alkottákA közönséget nemcsak magyarok, hanem csehek is alkottákA vetítést kötetlen beszélgetés követte

„Még létezik, de már nem él“ – jegyezte meg a képeiről a Tömörkény-díjas fotóművész, miközben függesztgettük az alkotásokat a galéria falára. A nem szokványos témáról több napon át volt lehetősége beszélgetnie a művésszel eme sorok írójának, miközben installáltuk a kiállítást. Nyújthat-e még esztétikai élményt az elmúló, a haldokló, a hervadó? Mitől szép valami? Mennyire határozza meg a szépséget, az életet és annak szemléletét az idő? Ki az, aki ilyen kérdésekkel foglalkozik? Vajon milyen életszakaszában járhat, és milyen élettapasztalatokkal rendelkezik?

A képek megalkotásának körülményeiről is sok érdekeset megtudhattam. Először is érdemes Heideggert olvasni – a filozófus létről és az időről írt gondolatait. Majd rengeteg hervadó virággal elborítani a stúdiót, ami egyben az ember lakása is lehet, szüntelen kísérletezni a fénnyel és árnyékkal... és végül megszületik a csoda: egy egészen más világ, amit a képek által látunk, láttat velünk a fényképész. Egy eltérő szemléletmód, más megközelítés. Rámutat arra, hogy másmilyen megvilágításban teljesen másnak bizonyul az, amit az egyszerű halandó már talán kidobásra ítél. Az a tárgy – vagy esetünkben a lankadó növény – a művészt még alkotásra serkentheti. Ezt bizonyítja A hervadás virága kiállítás. Dömötör Mihály célja a létezőnek a múlt idő általi megsebbzettségének képi ábrázolása. A prágai közönség abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a hivatalos megnyitó után még egy prezentációt láthatott a mestertől, ezáltal jobban megismerhették és megérthették őt.

A hódmeszővásárhelyi fotós 17 éves korában kezdett el fényképezni. A fotóművészet legtöbb ágában eligazodik és kiemelkedőt alkot, mert fényképezőgépe hű szolgája maradt. A technikai bravúrok mellett számára ez a kifejezési forma egyfajta lelki utazás és szellemi kalandozás. 1980 óta dolgozik a Móra Ferenc Múzeumnál, az ország egyik legjobb tárgyfotósának tartják.

A tárlat október elsejéig tekinthető meg a Prágai Nemzetiségek háza galériájában (Dům národnostních menšin).