Jelenlegi hely

Hunyadi János nyomában a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei

/ Lázár Dániel /
lazar.daniel képe
575 évvel ezelőtt, 1442. szeptember 6-án, Zajkány közelében Hunyadi János 12-15.000 emberével útját állta a jelentős túlerővel bíró török seregnek, ezzel megakadályozva a törökök újabb hódításait Erdélyben. A 81.000 fős török sereget lényegében megsemmisítették, meghátrálásra kényszerítették őket, és 5000 katonát foglyul ejtettek.
Zarándoklat

Gyulafehérvárról kilenc cserkésszel vettünk részt a zarándoklaton, amin megemlékeztünk Hunyadi János ütközetéről a törökkel. Útközben találkoztunk a szászvárosi gyerekekkel, így már két kisbusszal folytattuk az utunkat Nagypestény felé. Megérkezésünkkor, már hatalmas embertömeg hömpölygött a 800 éves református templom kertjében. Itt találkoztunk a többi gyerekkel és nevelővel. Böjte Csaba testvér a szentmisén buzdított arra, hogy vállaljuk fel a feladatainkat, legyen az kevés vagy sok, kicsi vagy nagy.

Kellemes őszi időben elfogyasztottuk a helyben sült kolbászt, így teli gyomorral és hatalmas lelkesedéssel indultunk útnak, a zarándoklatnak. A faluból kiérve, földúton folytattuk utunkat, miközben együtt imádkoztunk és énekeltünk. Néha megálltunk pihenni, és meghallgattuk annak a helynek a történetét. A fejünk alig maradt a helyén, mert annyit tekergettük a szép táj miatt. A Hátszegi medence gyönyörű arcát mutatta nekünk és a jó idő sem pártolt el tőlünk.

Új barátok és élmények születtek a gyaloglás közben. Jó volt látni, hogy közel 200 azonos sorsú gyerek együtt bandukol az úton. Nem számított, hogy ki honnan jött, milyen a bőrszíne, mindenki azonos volt. A sok mosoly és önfeledt kacagás a felnőttek szívébe is örömet csalt.

A zarándoklat végén egy záró imádsággal és sok gyümölccsel a pocakunkban indult mindenki hazafelé. Bíztam benne, hogy a több mint tíz kilométeres táv lefárasztja a gyerekeket és alvás lesz a visszaúton, de a sok élmény nem hozott álmot a szemükre Ehelyett minden gyermek a megélt kalandról beszélt.