Jelenlegi hely

Ihaj, csuhaj Sári!

Szüreti mulatság Csernakereszúron

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe
Nyolc év kihagyás után újra megrendezésre került a hagyományos szüreti felvonulás és bál a Hunyad megyei Csernakeresztúron

   

A szüreti felvonulást és bált lázas munka előzte meg. A Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesület két csoportjának táncosai, két héten át gyakoroltak, hogy minél ügyesebben csapjanak, forogjanak, énekeljenek az őket néző közönség előtt. A tájház udvarában található csűrt, napokig díszítették kicsik és nagyok egyaránt, hogy a bál napjára a legszebb díszben tündökölhessen.

        

A menet régen lovas felvonulást jelentett, de sajnos ló híján sétálva vonultunk, három órán keresztül. Elől az aprócskák utánuk a nagyobbak, körülöttünk a falu apraja-nagyja. Szokás, hogy ha a kapu előtt asztal van terítve, ott megáll a menet és táncra perdül. Jutalmuk az asztalra kitett fánk, kalács, rétes és frissítő, amivel megköszönik a bemutatott előadást.

         

A felvonulás után kezdetét vette a szüreti mulatság. Székelyföldről érkezett zenészek húzták a talpalávalót a bálban, ahol közel 80 ember gyűlt össze, feszegetve a csűr befogadóképességének határait. Az estét tombolasorsolás is fűszerezte, melynek fődíja, a hagyományokhoz híven egy gyönyörű szőlőkoszorú volt. A koszorú nyertese az este bálkirálya és királynője volt.

   

Fontos kezdeményezés volt, hogy visszahozzuk a szüreti felvonulást és bált a falu életébe. A vidám felvonulás, valamint az éjszakába nyúló közös éneklés mind azt bizonyítja, hogy érdemes volt újra közösségépítő programot szervezni a faluban.