Jelenlegi hely

Impozáns könyv mutatja be a Felvidék középkori templomait

Szencen mutatták be a "templomos" sorozat utolsó előtti kötetét

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2023 képe
Decemberben mutatta be legújabb kötetét Szencen, a Kovács László, Görföl Jenő szerzőpáros. Esetükben az is meghatározó, hogy évtizedek óta dolgoznak együtt, az összhang pedig a Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című könyv lapjain is érződik.
Görföl Jenő dedikálja a Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című könyvetKovács László dedikálja a Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című könyvetA Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című könyvA Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című könyv

Kovács László, tanár, nyugalmazott iskolaigazgató és Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára évtizedek óta dolgoznak együtt, aminek eredményeként számos könyv született. A Nyitra-Zólyom-Túróc vármegye középkori templomai című kötet egy sorozat részének tekinthető, hiszen az elmúlt években szinte az összes felvidéki vármegye középkori templomait bemutatták már. Ennek a sorozatnak az utolsó előtti állomása ez a könyv, amely mintegy harminc templom történetét, felépítését és értékeit tárja az olvasó elé. „A XV. századig épültek a könyvben található templomok” – mondja Kovács László, aki úgy érzi, a közös munka, a barátságuk miatt működik igazán. „Másokkal is készítettem már könyvet, de soha nem volt olyan az együttműködés szerzőtárssal, mint Görföl Jenővel. Egymás keze alá dolgozunk.”

Görföl Jenő azt is elárulta a hallgatóságnak, hogy Barak László ötlete nyomán láttak neki, hogy könyvek hasábjain is bemutassák a középkori templomokat. A könyvbemutatón arról is meséltek a szerzők, hogy a három vármegyében miként ment végbe a keresztény hitre térítés, és hogy eredetileg minden templom belsejét díszítették freskók. A könyvből pedig többek között az is kiderül, hogy melyik templom milyen stílusban épült, ki építtette, és mennyire sikerült megőriznie az utókornak eredeti állapotában.

A középkori templomokat bemutató sorozat utolsó kötete is hamarosan megjelenik a szerzőpárostól, és Trencsén, Liptó, valamint Árva vármegyék templomait hozza közelebb az olvasókhoz.