Jelenlegi hely

„Itt van az ősz, itt van újra”

Őszi mulatozás és 56-os megemlékezés Petrozsényben

/ Luzsicza Fanni Eszter /
luzsicza.fanni.eszter képe
Október vége nagyon mozgalmasan telt a petrozsényi magyar közösség számára, hiszen a szüreti készülődés és bálozás mellett az 1956. október 23-ai eseményekről is megemlékeztünk, de egy nagyon érdekes hangszerbemutatóban is részünk lehetett.
1956-os megemlékezés a petrozsényi magyar iskolábanHang-Szer-Szám hangszerbemutató és néptánc tanulásElkészült a szüreti szőlőkoszorú1956-os megemlékezés Petrozsényben

Október 19-én rendezték meg a petrozsényi RMDSZ (Romániai Magyar Demokrata Szövetség) szervezésében a hagyományos szüreti bált. A rendezvényterem közel kétszáz fővel telt meg. Az élőzenéről és a jó hangulatról a dévai Trio Forte Együttes gondoskodott. Nem kellett sokáig várni, hiszen az emberek rögtön táncra perdültek, de közben lehetőség nyílt a beszélgetésre és az ismerkedésre is. A tombola fődíja maga a szüreti szőlőkoszorú volt, amelyet a petrozsényi Jézus Szíve Gyermekotthonban élő gyerekekkel készítettünk el.

A szüreti szőlőkoszorú készítésének hagyománya itt is megmaradt Petrozsényben. A gyerekek nagyon lelkesen kötötték össze a szőlőfürtöket, persze néha a szájukba is jutott egy-egy szem finom szőlő. Az elkészült szőlőkoszorút pedig a városi szüreti bálon csodálhatták meg az emberek.

A következő héten az Iskola Másképpen hetének keretein belül a gyerekekre is szüreti mulatság várt. Az iskola tornaterme a magyar népdaloktól és a népzenétől volt hangos, valamint a szőlő illatától édes.

 

A népzene szeretete mindenhol összeköti a magyarok, ez Petrozsényben sincs másképpen. Október 22-én a Hang-Szer-Szám című interaktív hangszerbemutatóra gyűltek össze az érdeklődő magyarok a Jézus Szíve Gyermekotthon kápolnájában. A bukaresti Balassi Intézet támogatásával létrejött rendezvényen a gyerekek megismerhettek sok szép különleges népi hangszert. A budapesti zenészek megszólaltattak dudát, tekerőlantot, nagybőgőt, kontrát, hegedűt, de talán az ütőgardon okozta a legnagyobb sikert, hiszen együtt tapsoltunk a megtanult ritmusokra. Végül a gyerekek számára egy kis néptánctanulás is belefért még az időbe.

 

Egy nap sem telt el a népzenei bemutatú után, október 23-án újabb programok vártak a petrozsényi magyarokra. A helyi magyar iskola Iskola Másképpen hetén kaptam lehetőséget, hogy a magyar diákokkal megemlékezzünk az 1956. október 23-ai eseményekről. Először az 5-8. osztályos gyerekekkel néztük meg Fazakas Péter Szabadság - Különjárat című filmét, majd interaktív módon Futaki Attila és Tallai Gábor által készített Budapest Angyala című 56-os eseményeket feldolgozó képregényt olvastuk fel.  A kisebb 1-4. osztályos magyar gyerekekkel pedig megelevenítettük az 56-os budapesti forradalom eseményeit, így vágtuk ki a magyar zászlóból a kommunista címert és hirdettük a magyar szabadság üzenetét a gyerekek által festett Kossuth-címerrel. A piros-fehér-zöld színűre festett kövek elhelyezésével mindenki csatlakozott a magyar szabadság forradalmához.

 

 

Este hat órára a petrozsényi Caritas-házba gyűltek össze a magyar közösség tagjai, ahol egy rövid, élő hárfazenével kísért megemlékezést tartottunk az 1956-os forradalom hőseinek emlékére. Megható volt megtapasztalni, hogy egy ilyen megemlékezés milyen sokat jelent a szórványban élő magyarságnak. A személyes családi emlékek újraélése, és a közös nemzeti múltunkra való visszatekintés nem csak a résztvevő idős emberek szemébe gyűjtött könnyeket, hanem bennem is mély érzelmeket indított meg. Bárhol élünk és bármilyen kevesen is, hazánk szeretete összeköt bennünket, mert magyarok vagyunk a végsőkig.