Jelenlegi hely

Karácsonyváró kézműves délután Hertelendyfalván

Együtt készülnek az ünnepre a dél-bánáti gyerekek

/ Gráf Dóra /
graf.dora képe
Évek óta tartó hagyomány, hogy az al-dunai székely gyermekek együtt készülnek a Karácsonyra. Idén a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg a karácsonyváró délutánt, amelyen vendégül látták a székelykevei gyermekeket is.
Karácsonyváró kézműves délután HertelendyfalvánKarácsonyváró kézműves délután HertelendyfalvánKarácsonyváró kézműves délután HertelendyfalvánKarácsonyváró kézműves délután Hertelendyfalván

Körülbelül harminc általános iskolás és óvodás gyermekkel készítettünk közösen karácsonyi díszeket, koszorúkat és karácsonyi témájú rajzokat.  A gyermekek többsége jól beszél magyarul, azonban vannak köztük olyanok is, akiknek szülei vegyes házasságban élnek, így a gyermekek inkább csak a szerb nyelvet használják. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezek a szülők is fontosnak tartják, hogy a gyermekeik a magyar egyesület által szervezett rendezvényeken, foglalkozásokon is részt vegyenek.

Szerbiában a többségi nemzet a januárban megtartott ortodox Karácsonyt ünnepli, munkaszüneti nap is csak ekkor jár a dolgozóknak. A Vajdaságban élő magyarok a nyugati kereszténység szerint, december 24-25-26-án ünneplik a Karácsonyt, ami így közösség-összetartó erővel is bír. Ezért kiemelten fontos, hogy a kisebbségben élő magyar gyermekek is megtapasztalhassák az ünnep jelentőségét, és együtt éljék át a várakozás szépségét, izgalmát.