Jelenlegi hely

A Kárpát-Haza OperaTúra Ungváron járt

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Február 6-án és 7-én a Magyar Állami Operaház társulata Kárpátalján vendégszerepelt.
A víg özvegyHunyadi LászlóA kárpátaljai közönség

A Magyar Állami Operaház művészei az intézmény 133 éves története során először látogattak Kárpátaljára. A csaknem 400 fős karaván Ronald Hynd koreográfus Lehár Ferenc világhírű operettje, A víg özvegy zenéjére készített balettváltozatát, valamint Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját mutatta be.

Minden magyar embernek szüksége és joga van arra, hogy a nemzethez tartozónak érezze magát. Különösen fontos ez azok számára, akiknek egy történelmi döntés miatt más országban, más kulturális környezetben kell megőrizniük nemzeti identitásukat. Nagyon fontos a segítség azoknak, akik szórványban élnek. A projekt célja, hogy valamennyi határon túli vidéken nagyszabású műsorokat láthasson az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom is, hisz a művészet mindenkinek kenyere, mondta el köszöntőjében többek között Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja az ungvári Junyiszty-sportcsarnokban A víg özvegy előadása előtt.

                                                                                                                                

Ókovács Szilveszter, az operaház főigazgatója hangsúlyozta: két olyan darabot választottak, amely a magyar mellett a más nemzetiségű helyi közönséget is megszólíthatja, és megadja a választás lehetőségét is, hiszen műfajilag és hangulatát tekintve is nagyon különböző előadásokról – egy tragédiáról és egy felhőtlen szórakozást ígérő balettről – van szó. Mint elmondta, a turné szervezésekor fontosnak tartották, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak, ezért a produkciókat teljes létszámú, hiánytalan fellépői gárda adja elő. A házigazdák részéről Olekszandr Petik, a megyei közigazgatás helyettes elnöke köszöntötte a vendégeket.

Mindkét előadás maradandó élményt nyújtott a több mint ezerfős nézőseregnek, mely perceken át állva tapsolva köszönte meg a művészek előadását.

A társulat ungvári előadásai után Kassára, Érsekújvárra, Pozsonyba, Szabadkára, Eszékre, Lendvára és Felsőőrre látogat.

A Kárpát-Haza OperaTúra Magyarország Kormányának támogatásával jött létre.

A fotókat Berecz Valter készítette.

Kapcsolódó link: https://www.youtube.com/watch?v=YGehYbxYdT4

                              https://www.youtube.com/watch?v=ChJyaYXqpGM