A szerző megismertette a hallgatósággal a kalauz megszületésének történetét, és körülményeit. Az éttermek tesztelése a 2019-2021-es periódusban történt. Borbély Zsolt Attila valójában legalább 650 éttermet látogatott meg, azonban végül válogatnia kellett közülük, és „csak” a 450 legjobb, illetve legérdekesebb élményt nyújtó vendéglátóegység jellemzése kerülhetett be a kötetbe. Ugyanakkor a könyvbe be nem került, további 200 étterem bemutatása is elérhető a nagyon felhasználóbarát, változatos keresési szempontokkal rendelkező karpatiaettermek.hu oldalon.
A könyvben Magyarországon kívül többek között Erdély, a Felvidék, Dráva-szög, Kárpátalja, Bánát, és az Őrség is képviselteti magát számos vendéglátóhellyel.
Az est folyamán szó esett például a különböző étterem-értékelési szempontokról, és skálákról, az étterem-tesztelő egy átlagos napjáról, és Michelin-csillagos magyar éttermekről, a konkrét helyekről és arról, hogy az adott csillagszám pontosan milyen minőséget is képvisel.
Majd a közönség soraiból elkezdtek érkezni a kíváncsiskodó kérdések is: hol lehet fogyasztani a legfinomabb steaket, halászlevet, somlói galuskát?
Borbély Zsolt Attila könyvében külön-külön pontozza az adott étterem konyháját, atmoszféráját és kiszolgálását egy 5 fokozatú skálán. A részpontszámok átlaga szintén egy 5 pontos skálán adja végül az összélmény értékelését.
Az alkalom felszabadult hangulatban telt. Ez köszönhető egyrészt a puszta ténynek, hogy ételek voltak a középpontban, ugyanakkor bizonyosan hozzájárult ehhez az a néhány pohár válogatott bor is, mellyel az író kedveskedett a jelenlévő közönségnek.