Jelenlegi hely

Kárpát-medencei étteremkalauz - Könyvbemutató Temesváron

/ Hábel Anna Mária /
habel.anna.maria képe
Kárpát-medencei étteremkalauz - ez a hangzatos, figyelemfelkeltő cím egy olyan könyvhöz tartozik, amely 450 éttermet mutat be, valóban szerte a Kárpát-medence egész területéről, és nem csak „Belső-Magyarországról.” Borbély Zsolt Attila könyvének második, ugyanakkor első határon túli könyvbemutatójának a temesvári Magyar Ház adott otthont, 2023. október 12-én, csütörtökön este.
Borbély Zsolt Attila, a Kárpát-medencei étteremkalauz szerzőjeA könyv borítójaAz érdeklődő közönség, az előtérben Tamás Péterrel, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzuljával

A szerző megismertette a hallgatósággal a kalauz megszületésének történetét, és körülményeit. Az éttermek tesztelése a 2019-2021-es periódusban történt. Borbély Zsolt Attila valójában legalább 650 éttermet látogatott meg, azonban végül válogatnia kellett közülük, és „csak” a 450 legjobb, illetve legérdekesebb élményt nyújtó vendéglátóegység jellemzése kerülhetett be a kötetbe. Ugyanakkor a könyvbe be nem került, további 200 étterem bemutatása is elérhető a nagyon felhasználóbarát, változatos keresési szempontokkal rendelkező karpatiaettermek.hu oldalon.

A könyvben Magyarországon kívül többek között Erdély, a Felvidék, Dráva-szög, Kárpátalja, Bánát, és az Őrség is képviselteti magát számos vendéglátóhellyel.

Az est folyamán szó esett például a különböző étterem-értékelési szempontokról, és skálákról, az étterem-tesztelő egy átlagos napjáról, és Michelin-csillagos magyar éttermekről, a konkrét helyekről és arról, hogy az adott csillagszám pontosan milyen minőséget is képvisel.

Majd a közönség soraiból elkezdtek érkezni a kíváncsiskodó kérdések is: hol lehet fogyasztani a legfinomabb steaket, halászlevet, somlói galuskát?

Borbély Zsolt Attila könyvében külön-külön pontozza az adott étterem konyháját, atmoszféráját és kiszolgálását egy 5 fokozatú skálán. A részpontszámok átlaga szintén egy 5 pontos skálán adja végül az összélmény értékelését.

Az alkalom felszabadult hangulatban telt. Ez köszönhető egyrészt a puszta ténynek, hogy ételek voltak a középpontban, ugyanakkor bizonyosan hozzájárult ehhez az a néhány pohár válogatott bor is, mellyel az író kedveskedett a jelenlévő közönségnek.