Jelenlegi hely

Küldetés a Délvidéken 2018-19

Elkezdődött a Petőfi Program, többek között a Délvidéken is

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe
A Petőfi Program keretein belül, idén 7 fő kezdte meg a szolgálatot, amely az ottani magyarság bekapcsolását hívatott folytatni az elmúlt évek történéseihez hasonlóan.

A 6 különböző szakterületekről érkező fiatal, 6 különböző régióban fog tevékenykedni, ahol a saját kompetenciáik mellett a helyi igényekhez mérten fognak bekapcsolódni az ottani vérkeringésbe, valamint egy fő a vajdasági cserkészeket fogja látogatni, és programjaikban fog segíteni.

A délvidéki ösztöndíjasok először Szabadka városába érkeztek, ahol a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával ismerkednek azzal, hogyan segíthetnek ők a helyi magyarság mindennapjaiban.

A program része az egykori magyar felségterület alá tartozott gyönyörű város megismerése is. A tanács segítségével a fiatalok bejárhatták az óvárost, a sétálóutcákat és olyan helyszíneket, amelyek fontosak az ott élőknek, avagy fontos szerepet töltenek, vagy töltöttek be a helyi közéletben.

A tavaly teljes pompájában felújított Zsinagóga, városháza, parkok, terek, múzeumok, mind-mind egy egykor szebb napokat megért, de máig fontos közigazgatási szerepet betöltő várost mutatnak.

Ösztöndíjasaink fejest ugorva a kihívásokba, az első naptól szervesen bekapcsolódtak a helyi tanács mindennapjaiba. Az egy hónapot számos fesztivállátogatás, kulturális program és irodai gyakorlat is kísérni fogja.