Jelenlegi hely

„Légy hű mindhalálig” (Jel. 2, 10)

Evangélikus vakációs bibliahét Brassóban

/ Szamek Lili /
szamek.lili képe
Hű, ha… címmel, bibliahéttel fejezték be a vakációt a brassói gyermekek a magyar evangélikus egyházi közösség szervezésében, amelyet az óvodás és kisiskolás korosztály számára szerveztek meg.
Evangélikus bibliahét BrassóbanEvangélikus bibliahét BrassóbanEvangélikus bibliahét BrassóbanEvangélikus bibliahét Brassóban

 A szeptember 4-e és 8-a között, hétfőtől péntekig zajló foglalkozásokon a gyerekek délután 3 órától este 7 óráig vettek részt Koszta Enikő lelkész vezetésével. A hét célja az volt, hogy a kicsiket közelebb hozza Isten igéjéhez, s a játékos előadásokon, közös tevékenységeken keresztül mintát adjon nekik arra, hogyan lehet jó, hívő, keresztényi módon élni a világban.

Az erdélyi KOEN Alapítvány által a reformáció 500. évfordulójára készített Hű ha… című vakációs bibliahét programjában minden nap tematikusan épült fel, melynek során a gyerekek megismerkedhettek a babiloni fogságba esett Dániel történetével. Talán az ókori Babilon kora a mai multikulturális világunkkal hasonlatos, ahol a hit mellett megfér a babonaság, a szabados gondolkodás és más vallások is, a gyermeket pedig egyre több inger éri, amelyekre esetleg a felnőttek sincsenek felkészülve. A napi történetekből, amelyeket a brassói evangélikus fiatalok adtak elő a gyerekeknek külön erre az alkalomra épült díszlet előtt, kiderült, hogy hitük megőrzéséért Dánielnek és társainak napi szinten meg kellett harcolniuk.

E gondolat mentén minden nap adott témakörben zajlottak a beszélgetések az előadások után, miközben természetesen a játék sem maradhatott el. A szünetek ügyességi játékokkal és táncházzal teltek a plébánia udvarán, hidegebb napokon pedig a közösségi teremben. A foglalkozásvezetők naponta más-más kézműves tevékenységgel próbálták lekötni a gyerekek figyelmét. A gyerekek a történetekhez kapcsolódóan megtanultak játékdobot, pamutból készült pulikutyát és gyertyalámpást készíteni, képet festettek, agyagoztak, táncokat tanultak s naponta új énekeket énekeltek. A programba bekapcsolódtak a Petőfi Sándor Program brassói ösztöndíjasai is, akik a zenei kíséretben, a programok lebonyolításában és a kézműves foglalkozásokban is részt vállaltak. Az utolsó napon aztán a szülőkkel közösen uzsonnázott a gyereksereg, a lelkes önkéntesek és a szervezők, hogy megosszák élményeiket, s együtt értékeljék a hetet.

A vakáció utolsó hetének tartalmas eltöltésével a gyerekek minden bizonnyal élményekkel, értékes gondolatokkal tértek haza, a gazdag program közösségi szelleme ugyanakkor lehetőséget kínált a közelgő iskolára való ráhangolódásra is.