Jelenlegi hely

A magyar temetőben emlékeztünk halottak napján az elhunyt magyarokra

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Trojeglava Daruvártól 20 kilométerre fekszik. Aki nem keresi, nem is találhatja. Egy kicsi falu, szántóföldek, mezők és erdők ölelésében. Még a falutól is egy kilométerre találjuk a magyar temetőt. A településen magyarok, csehek, szerbek, németek és horvátok együtt éltek és élnek ma is. Az örök nyugalmat azonban saját kis földben találják meg. Fákkal övezett kis terület, ahol körülbelül 100 magyar fekszik.
felirat a keresztensírsíremlékektemető

A temető történetéről Sabo Snježana trojeglavai származású magyar mesélt. „A magyar temető a falun kívül található, a felé vezető kereszteződésben egy kereszt áll. 1908-ban állították, magyar felirattal, mivel a településnek ezen a részén éltek, élnek magyarok. A temető területét a 19. század végén egy földbirtokos, Ofner adta. Az első temető még a faluban volt, de a magas talajvíz miatt kénytelenek voltak más helyet keresni. Így került körülbelül egy kilométerre a falutól az a hely, ahol a magyarok nyugszanak. 50 síremlék és nagyjából 100 magyar fekszik itt. Arról, hogy valaha kálvinista magyarok sírjai is voltak itt, már csak betonmaradványok tanúskodnak. A legrégebbi sírfelirat a 20. század elejéről származik.”

A falusi életmód hanyatlása, az elvándorlás a síremlékek pusztulásán, a magyarok asszimilációja pedig a sírfeliratokon, az elhunytak nevein világosan látszik. A Sabo család elhunyt tagjai is itt nyugszanak. Halottak napján a családdal közösen minden síron gyújtottunk gyertyát.