Jelenlegi hely

A magyar költészet napja előtt tisztelegtünk a zsil-völgyi Lupényban

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
A magyar irodalomban a líra a tündérkert. Nyelvünk sokszínűsége és páratlan gazdagsága a kifejezés egyedülálló módját teszik lehetővé. Már Balassi Bálint versei a maguk archaikus módján képesek elvarázsolni bennünket, hogy aztán Arany János balladái a magyar líra egy új dimenziját nyissák meg előttünk.
Adventi koszorú szavalóverseny DévánVidám Versek Versmondó Versenye Soaca Ingrid különdíjKányádi Sándor nevével fémjelzett verseny NagyenyedenA közös alkotás öröme... a kisdiákok Húsvétra locsolóverset írtak közösen

Kiemelkedköltk sokaságát sorolhatnám itt fel, de véletlenül sem szeretnék kihagyni senkit sem. Talán nincs meg egy nyelv a világon, amely ennyire árnyaltan képes szolgálni a lírát. A magyar költészet napja, amelyet hazánkban 1964 óta, április 11-én József Attila születésnapján ünneplünk, megfelelő alkalom arra, hogy tisztelegjünk a magyar poézis eltt.

Örömmel tölt el, hogy egy olyan helyen szolgálhatok, a dél-erdélyi szórvány legtávolabbi szegletén, ahol a pedagógusok fontosnak tartják, hogy diákjaik minél korábban megismerkedjenek nyelvi örökségünkkel. A szórványban dicséretes módon rendkívül sok szavalóversenyt rendeznek, amelyeken a lupényi magyar diákok rendszeresen részt vesznek .

Az elsosztályos Soaca Ingrid ezeken a megmérettetéseken két ízben is elshelyezést ért el: Déván az adventi szavaloversenyen, illetve a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei etapján. Ugyanitt Orosz Péter a harmadik lett. Rész vettek a Kányádi Sándor nevével fémjelzett versmondó versenyen is, melynek megyei szakaszán Soaca Ingrid a második helyen végzett, Orosz Orsolya és Talapin Eliza pedig dicséretben részesült.

Lupényban a magyar költészet napját a magunk szerény módján versfaragással ünnepeltük. A kisiskolásokkal úgy döntöttünk, hogy miután a húsvét közeledik, locsolóverseket írunk. Vicces és fantáziadús alkotások születtek, az alábbi versike sorait is közösen írtuk meg:

“Nárcisz és ibolya illatozik a kertben, Kertészkedni indultam a tavaszi esben, Szépek a virágok, de a szomszédban szebbek: Andi, Ingrid, Steffi, Orsi és Eliza!
Rózsavíz a kezemben, szeretet a szívemben!!

Megmentem a csirkét el fog szaladni! Ide nékem a tojást!
Szabad-é locsolni?”

Nem is volt oly nehéz! ... csupán megfogadták József Attila szavait: “Veszem a szót, földobom a levegbe, ott szétesik, és újra megfogom, és akkor valami más.”