Jelenlegi hely

A magyar kultúra napja Ungváron és Beregszászban

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Január 18-án és 22-én tartalmas programokkal ünnepeltük meg a magyar kultúra napját Ungváron és Beregszászban. Volt Himnusz-mondó verseny, koncert és filmvetítés is.
A Himnusz-mondó verseny résztvevői és a zsűri tagjaiA zsűri tagjaiCantus Akadémiai Kamarakórus

Közös kincsünket, a magyar kultúrát éltettük január 18-án Ungváron. Magyar küvé címmel zenés-táncos „borangolásnak” lehettek részesei azok, akik ellátogattak a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színházba. Az Esszencia együttes előadása egy olyan egyedülálló produkció, amely a magyar borvidékeket, azok zenei és táncvilágát, a magyar irodalom alkotásait formálja egésszé. A műsoron jelen volt Tessely Zoltán, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője és kíséretében a Bicske körzetéből érkezett 30 tagú küldöttség. A kulturális élményen kívül jótékonysági vetülete is volt ezen alkalomnak. Az est kedvezményezettje a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon volt.

Január 22-én XIX. alkalommal rendezték meg az Ungvári 10-es Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában a Himnusz-mondó versenyt. A megmérettetésen iskolánk, illetve az Ungvári Magyar Tannyelvű Drugeth Gimnázium tanulói vettek részt. A verseny két kategóriában zajlott: 6.-7.-8. osztályosok, illetve a 9.-10.-11. osztályosok korcsoportjában. Az öt tagú zsűri (Horváth Katalin, az Ungvári Nemzeti Egyetem nyugalmazott docense, Csuka Emőke, az Ungvári Nemzeti Egyetem asszisztense, Marcsák Gergely költő, Dupka Nándor, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke és Fülöp Andrea konzul)  értékelése alapján iskolánkból a két kategóriában öt tanuló ért el helyezést. A verseny után az ungvári Cantus Akadémiai Kamarakórus előadását hallgattuk meg, délután pedig a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán láthatták az érdeklődők Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya című kisregénye alapján készült nagyjátékfilmet, Zsigmond Dezső rendezésében. A közönség az utolsó képkockákat követő hosszú csenddel, majd kitörő tapssal fogadta az alkotást, amely a kárpátaljai közösség kollektív tudata mélyén megbúvó tragédia, a málenykij robot időszakát dolgozza fel a fiatal Tóth Eszter szenvedéseinek leírásán keresztül. A filmvetítés után Vári Fábián László beszélgetett a film két főszereplőjével, a tragikus sorsú Tóth Esztert alakító Tarpai Viktóriával és az édesanyját, Ágnest megformáló Szűcs Nellivel, valamint a film rendezőjével, Zsigmond Dezsővel.

Kapcsolódó link: https://www.youtube.com/watch?time_continue=240&v=_50qw0PEWDQ