Jelenlegi hely

Magyar nyelvhasználat az egészségügyben

"Nem magyarizáció, európai tisztesség.”

/ Krupár Luca /
krupár.luca képe
A Kassai Magyarok Fóruma felhasználva a tavaly lebonyolított magyar nyelvhasználati felmérés eredményeit, beszélgetést szervezett a magyar nyelvhasználat az egészségügyben témakörben.
Magyar nyelvhasználat az egészségügybenHanesz Zoltán a KMF polgári társulás elnöke, MUDr. Róbert Roland a kassai újkórház egykori igazgatója, nefrológus, MUDr. Katarína Bazárová a kassai gyermekkórház infektológusa, MUDr. Juraj Bazár a terebesi kórház igazgatójaMagyar nyelvhasználat az egészségügyben

A meghívott vendégek MUDr. Róbert Roland a kassai újkórház egykori igazgatója, nefrológus, MUDr. Juraj Bazár a terebesi kórház igazgatója és MUDr. Katarína Bazárová a kassai gyermekkórház infektológusa. A beszélgetést Hanesz Zoltán a KMF polgári társulás elnöke vezette.

Sok felvetés, variáció felvetődött 2018. október 16-án a MaJel Rovás Centrum Erzsébet utcai székhelyén. A magyar embereknek gond, hogy nem tudnak az egészségügyben az anyanyelvükön megszólalni, holott több, mint 6000 magyar lakosa van Kassának. Ha már van magyar óvoda és iskola úgy gondoljuk, nem kellene gondot okoznia, hogy valaki magyarul tudjon a kórházakban, rendelőkben beszélni, de mégis gondot okoz. A magyarok közül főleg idős emberek járnak a kórházakba, akik alig, vagy nem is tudnak szlovákul, így nagyban megnehezül az ellátásuk. A beszélgetés folyamán felvetődtek olyan lehetőségek, hogy legyen mindig olyan ügyeletben, aki tud magyarul, vagy telefonos tolmács felvételére lenne szükség.

Az is egy újabb kérdést vetett fel, hogy kinek érdemes jobban tudnia a magyar nyelvet, mivel a betegek a nővérekkel állnak kapcsolatban napi szinten és az egészségügyi kifejezésekben is otthonosan mozognak ezért, lehet, nekik kellene nyelvtanfolyamokat és ez által plusz szolgáltatásokat biztosítani. Többen felszólaltak, Haraszti Attila a kassai főkonzul is jelen volt és örülünk annak, hogy legalább beszélünk és próbálunk előrébb jutni a témában.

Egy hölgy így fejezte ki magát: „Nem magyarizáció, hanem európai tisztesség, ha az orvos azon a nyelven szólal meg, ami a betegének az anyanyelve.”