Jelenlegi hely

A Magyar Szórvány Napja Vukováron

Büszkék vagyunk arra, ahonnét jöttünk!

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria képe
A Magyar Szórvány Napját, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját 2015-től tartjuk meg, Vukováron is.
Hunyadi Péter előadása a Kárpát-medencei szórványrólHunyadi Péter előadása a Kárpát-medencei szórványrólBrum Alejandra mesél diaszpóráról és szórványrólVolt és jelenlegi Petőfisek Vukováron

A Vukovári Magyarok Otthonában ezen a napon volt Petőfi-ösztöndíjasokat láttunk vendégül, akik beszéltek a két éves ösztöndíjas időszakuk alatt tapasztaltakról. Hunyadi Péter népzenész, etnológus a kárpát-medencei magyar szórványság történetéről, kialakulásáról, földrajzi elhelyezkedéséről beszélt, térképekkel illusztrálva azt; majd beszélgettünk a mai magyar szórvány speciális helyzetéről, nehézségeiről. Felesége, Brum Alejandra Uruguayban született, a nagyszülei vándoroltak ki oda. Ő a néptánc révén kezdett jobban foglalkozni magyarságával, megtanult magyarul, Budapestre költözött, férjhez ment, jelenleg a Magyar Táncművészeti Egyetemen tanul. Péter ösztöndíjas volt Erdélyben (Kőhalmon), és mindketten Felvidéken (Kassán és Tornalján). Alejandrával közösen beszélgetés alakult ki arról, hogy miért vagyunk büszkék a magyarságunkra. Az ő történetét hallgatva a jelenlévők közül is többen felbuzdultak, hogy elmeséljék saját sorsukat, magyar identitásuk meghatározó elemeit, őseik történetét. 

  

A beszélgetés után Nagy Bence közreműködésével (aki Drávaszögben és Moldvában töltötte szórványgondozó munkáját) gyimesi és felcsíki népzenét hallgattunk, és megismerkedtünk az ütőgardonnal, az erre a tájegységre jellemző hangszerrel. 

  

Vendégeink velünk maradtak a másnapi, november 16-i megemlékezésre, amikor a szlavóniai magyar közösséggel leróttuk tiszteletünket az 1991-es honvédő háború magyar hősei, áldozatai előtt.