Jelenlegi hely

Milyen volt a II. Barcasági Gyermekfesztivál?

2019. november 11-14, illetve november 19.

/ Simon Andrea /
simon.andrea képe
Véget ért a 3 nagyszabású programsorozat Brassóban, amely érintette az egész Barcaságot, s még Székelyföldig is elért a híre és hatása. A IX. Brassói Magyar Napok, a III. Magyar Színházfesztivál, valamint a II. Barcasági Gyermekfesztivál szervezésében is kivettem a részem, azonban a gyermekfesztivált érzem legközelebb magamhoz.
Kezeslábas babaszínházAriel Bábszínház: Volt egyszer egy...Tekergőmese Bedőházi Beátával és Melkuhn RóberttelGalagonya Bohóc és zenekara koncert

Mindhárom eseménysorozat ötletgazdája és főszervezője Toró Tamás, Brassó város önkormányzati képviselője, a Kulturális Bizottság elnöke.

Az ötnapos programsorozat alatt 32 esemény zajlott Brassóban és Négyfaluban különböző helyszíneken. Így mintegy 3000 gyermeket értünk el az eseményekkel. A 2 gyermekkoncert, a bábszínházi előadás, a babaszínház, a kézműves foglalkozások, a meseterápiás programok, a tekergőmesék, illetve a családi mesedélután és könyvbemutató – a fotók és a visszajelzések alapján nagy tetszést arattak. Jó volt látni a csillogó szempárokat a különféle eseményeken. Számomra különösen fontos volt, hogy mentorszervezetem helyszínére, Bácsfaluba is szerveztünk programokat.

A nagyváradi Szigligeti Színház Liliput Társulatának előadása a babáknak szólt. A néhány hónapostól a 3 évesekig érkezett az apró kíváncsi közönség szüleikkel az Arlechino Bábszínházba. A Kezeslábas produkció egy 15-20 perces játék, amely kifejezetten csecsemőkorú gyermekek számára készült. Az előadásban fontos szerepet kapott a látvány, az egyszerű, de magával ragadó díszlet, a színek, a fények, a játék; minden, ami egy kisbaba számára érdekes és izgalmas lehet. Az előadás után egy közös - baba-szülő-színész - játék következett. Ez egy fontos esemény, hiszen a kisgyermekek számára ez az első színházi élmény, amely meghatározó az életük során.

Galagonya Bohóc és zenekara saját dalaikkal szórakoztatták a gyermekeket Brassóban és Négyfaluban is. Tandari Ágnes és együttese tapasztalt, képzett, több évtizede a pályán játszó zenészekből áll. A gyermekek aktív részesei voltak az előadásnak, együtt játszottak, táncoltak, énekeltek. Ki a színpadon, ki a székek közötti sorokban. A koncerten megszólaló hangszereket a végén közelebbről is szemügyre vehették a gyermekek.

A kézműves foglalkozásokat Demeter Miklós, és Petrova Anasztázia népi iparművészek vezették, akik kiválóan értenek a gyermekekhez. A fesztivál során a két város minden magyar iskolájában foglalkoztak a gyermekekkel. Türelmük és szakértelmük eredményeként pedig saját népi hangszerek (sípok, dióból készült kasztanyetták), színes nemezlabdák készültek a diákok nagy örömére. Több gyermek itt fogott a kezébe életében először fűrészt, illetve fúrót. Öröm volt látni az arcokon a boldogságot, amikor az első saját készítésű hangszerek megszólaltak.

A családokról sem feledkeztünk meg a programok szervezése során. Szabó Enikő meseterapeuta és Karda Zenkő illusztrátor: Hogy a macska rúgja meg! című könyvbemutatóját nekik szántuk. Enikő és Zenkő Meseországba invitált bennünket, ahol a gyermekeket és az idősebbeket is elvarázsolta az emlékeink és a képzeletünk által megkomponált világ. Jó volt kiszakadni a hétköznapokból, amelyhez csodálatos helyszínt adott a Reménység Háza, s mintha a rendezvény „kelléke” lett volna, teljes természetességgel berepült egy cinke a templomba, s ott maradt végig velünk.

Bognár Szilvia és zenekara TITOKTOK című interaktív koncertjén Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor megzenésített sorai népi dallamokkal karöltve vezettek bennünket a titkos úton, Moldovától egy sikátorban rejlő ugróiskoláig. A fiatal hallgatóság örömmel perdült táncra, ismételte az énekesnőtől hallott sorokat, együtt énekelve vele. Szilvia természetes kedvessége magával ragadta a gyermekeket és a pedagógusokat egyaránt.

Szabó Enikő több iskolában és óvodában is tartott meseterápiás foglalkozást. Elsőként a gyermekekhez intézett fontos kérdéseket. Kinek van mobiltelefonja, laptopja, ki az, aki bármennyit használhatja, kinek van a szobájában televíziója, ki az, aki a televíziót nézve alszik el, kinek mesélnek otthon a szülei... Érdekes, és elgondolkodtató válaszokat hallhattunk, amelyek mellett nem kellene csak úgy elsétálnunk. Társadalmi jelenség, hogy rohanó világunkban egymásra nincs időnk, nincs türelmünk. Nem mesélünk, nem beszélgetünk. A család, a barátok helyét a virtuális világ kiszorítja. Ezért is van szükség a színvonalas, érdekes kulturális szórakozási lehetőségekre, a közös élményekre, a kézzel készült dolgok értékének megismerésére. A kérdések után tanulságos mesékkel örvendeztette meg Enikő a lurkókat.

A négyfalusi óvodásokhoz – így Bácsfaluba is - Bedőházi Beáta és Melkuhn Róbert Tekergőmeséje érkezett. A gyermekek is meseszereplőkké változtak egy pillanat alatt. Beáta kosarából egymás után kerültek elő a kellékek, a kincsek, a játékok. Róbert pedig a hangszerekkel segített, hogy a hűs patak partján, az erdő mélyén képzeljük magunkat. Vagy egy tó partján, ahol béka kuruttyol, miközben elered az eső. Először szép csendesen csepergett, majd zuhogott, mintha dézsából öntötték volna. De a mese végén a Süss fel Nap... közös eléneklésével elűztük a szürke felhőket, és az ég újra felderült.

Néhány nap pihenő után a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház: Volt egyszer egy... című előadása zárta a gyermekfesztivált. Máté Angi két testvérkötetének - Volt egyszer egy, Ez egy susogó levél - különös, álomszerű és szürreális, mégis otthonos világát a hét színész elevenítette meg, akik egyszerre voltak mesélők, játszók és alkotók is a színpadon. A történet főszereplője egy kislány, aki bátran kisétál a félelmetes, üres világba. Miközben járja a világot, élményeket szerez és nyújt másoknak, benépesítve az üres világot, amely így, ismerősen már nem is annyira félelmetes. Az előadás alatt egyszerű elemekkel egy színes, izgalmas, modern világot tártak elénk a művészek. Nagyon sok kreatív ötletet láthattunk. Igazán méltó befejezése volt ez a programsorozatunknak.

A fesztivál létrejötte csapatmunka eredménye, ami támogatások útján valósulhatott meg. Erről, valamint a programokról fotókat a https://www.facebook.com/Gyermekfesztival.Brasso/ oldalon találhatnak.

Öröm volt számomra, hogy a csapat tagjaként részt vehettem ebben a munkában.

Az eseményeket fotózta: Nagy Hajnalka, Csíki Edy,  Fejér Előd, Gödri Pál és jómagam.