Jelenlegi hely

“Nagyszeben, Dél-Erdély határőre“ - Lupényban

/ Jeszenszky Melinda Teréz /
jeszenszky.melinda.terez képe
A Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség szervezésében Lupényban is bemutatkozott, a “Nagyszeben, Dél-Erdély határőre“ című előadás.
Előadás LupénybanElőadás LupénybanElőadás LupénybanElőadás Lupényban

Decemberben a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség kirándulást szervezett Nagyszebenbe. A helybéli Híd Egyesület elnöke, Serfőző Levente készségesen segített hasznos tanácsaival. Az egyesület Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa is csatlakozott a kirándulók csoportjához, majd egy közös teázást követően ígéretet tettek arra, hogy a közeljövőben egy előadás keretében ellátogatnak a Zsil-völgyébe. A házigazda szerepét és a szervezési feladatokat a Lupény-Vulkáni Unitárius Egyházközség vállalta el.

A megbeszélést tettek követték, február 29-én barátaink megérkeztek Lupényba, ahol bemutatták “Nagyszeben, Erdély határőre” című előadásukat. A szombati munkaszüneti nap ellenére szép számú érdeklődő jött el az 1-es számú általános iskola dísztermében megtartott előadásra. Márton Edit unitárius segédlelkész üdvözölte a jelenlévőket, majd a helyi magyarság képviseletében Antal Amália Hunyad megye RMDSZ alelnöke is köszöntötte a vendégeket. Elsőként a Híd Egyesület elnöke Serfőző Levente tartotta meg előadását. Ismertette a szervezet tevékenységét és annak pozitív hatását a helyi magyar közösségre. Ezután levetítette Dumitru Budrala “Sibiu 825” című dokumentumfilmjét, majd a közönség részvételével beszélgetést kezdeményezett a látottakkal kapcsolatban. Az előadások közötti szünetekben Bucz Júlia Petőfi-ösztöndíjas citerajátékával és csodálatos énekhangjával kápráztatta el a közönséget. Ezt követőleg T. Szabó Csaba a szebeni Lucian Blaga Egyetem tanára mutatta be az Erdélyi régészet című művének nemrég megjelent második kötetét. Előadásával, amelyben kitért Hunyad megye párját ritkító történelmi örökségére, nagy sikert aratott.

A közel két órás programot, amelynek házigazda szerepét én láttam el, a közönség nagy érdeklődéssel követte. Összességében egy rendkívül érdekes és élménydús összeállítást láthattunk. A mihamarabbi viszontlátás és további sikeres együttműködés reményében búcsúztunk el egymástól.