Jelenlegi hely

Négy szál egy öltés

Az anyanyelv nemzetközi napja Torontálvásárhelyen

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka2023 képe
Február 21-én ünneplik világszerte az anyanyelv nemzetközi napját azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a kulturális sokszínűségre, hangsúlyozzák az anyanyelv fontosságát, ezzel is elősegítve a veszélyeztetett, illetve kihaló félben lévő nyelvek megőrzését.
NyitóénekKerekasztalKöszöntőNéptánccsoport

Torontálvásárhelyen ebből az alkalomból kerekasztal beszélgetést tartottak a József Attila Művelődési Otthonban, ahol a fő téma a többnyelvűség szerepe az oktatásban volt. A Négy nyelven beszélünk elnevezésű kerekasztal beszélgetés értelemszerűen Antalfalva község négy leggyakrabban használt nyelvére utal, vagyis a szerb, a szlovák, a magyar és a román nyelvekre. A másfél órás beszélgetés során a nemzetiségek részéről a képviselők ismertették az anyanyelv megőrzésének jelenlegi nehézségeit, problémáit.

A beszélgetés után a Négy szál egy öltés című művelődésű műsor következett, ahol már az említett négy nemzetiség képviselői mutatták be hagyományos táncaikat. A magyarokat képviselve az eseménynek otthont adó torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon Árvalányhaj néptánccsoportja adta elő A pozsonyi sétatéren című koreográfiát.

Az izgalmas előadások rávilágítottak arra, hogy az itt élő nemzetiségek, akik igyekeznek megtanulni, megőrizni, továbbadni anyanyelvüket, mennyi kulturális gazdagságot rejtenek magukban és ha figyelmesek vagyunk, akkor a sokféleségben, sokszínűségben is meglehet találni az egységet.